Събития

Екологични продукти на производители от страната на първия фермерски пазар във Враца СНИМКИ

  04.07.2020 12:14             
Екологични продукти на производители от страната на първия фермерски пазар във Враца СНИМКИ

Български производители от цялата страна представят своето био производство в първия самостоятелен фермерски пазар, който се провежда във Враца. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов и заместник-министъра на земеделието – д-р Лозана Василева.

„Това е първият самостоятелен фермерски пазар, който провеждаме в нашия град. Във време на предизвикателства и интензивни промени, решихме да предоставим възможност на местните производители да реализират своята продукция. В следващите два дни тук могат да бъдат открити био продукти, които ги няма в големите хипермаркети. Събитието ще се превърне в традиционно за Враца и всеки първи уикенд от месеца ще сме домакин на пазар на българското производство. Вярвам, че с общи усилия, нашият град ще е един от малкото с постоянен фермерски пазар“ – каза кметът Каменов при откриването.

Заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева приветства Община Враца за инициативата и заяви, че министерството ще подпомогне създаването на местни пазари, където да участват българските производители. Д-р Василева допълни, че подобни инициативи са най-ефективния начин за презентиране на екологичните продукти и приветства идеята на кмета Каменов за превръщането на пазара в традиция.

В първото издание на формата участват над 30 производители от Враца и различни градове на страната. На изложението има - чипровски кори за баница, сезонни био плодове и зеленчуци, специална селекция на сиропи от бъз, червена боровинка и джинджифил, козе сирене, ракия от ягоди и вино от малини. В рамките на двата дни на жителите и гостите ще бъде предложен богат асортимент от хлебни изделия-царевичен хляб с орехи и подправки, зеленчуков хляб, пълнозърнести питки, сушени плодове и манатарки, екстракт от охлюви, шипково масло, габровски пестил, вкусни пчелни продукти, пречистени масла, натурален шоколад, както и месни специалитети –бабек, суджук, луканка.

Бутиковите хранителни продукти и освежаващите натурални напитки ще бъдат изложени в шатри пред сградата на местната администрация до утре - 5 юли.