България

Шефът на „Александровска“ с мрачна прогноза за К-19 у нас в близките дни

  03.07.2020 11:57             
Шефът на „Александровска“ с мрачна прогноза за К-19 у нас в близките дни

"Много се промениха нашите навици, налага се да живеем в променящ се свят, налага се да оценяваме всяка една чистота и да сме по-близо до природата". С тези думи започна участието в "Канал 3" проф. Костадин Ангелов, директор на "Александровска" болница.
"Винаги съм се опитвал да карам моите пациенти да се смеят на всяка една новина – добра или лоша. Една пациентка, която беше много зле, болна от рак, беше се отписала. Направихме изследвания и се оказа, че няма рак, а аз си казах, че е ‘време да се запише’ отново. Трябва да се смеем", спомена той.
"Загубите и битките, които провеждаме компенсираме със смях,  за да се съхраним за следващите наши пациенти.  Заболяванията ни научиха на ред и на дисциплина
В условията дори на епидемия младите не зачитат дисциплината, скоро ще берем плодовете на техните действия. Не е възможно да кажем на хората, че ще ги затворим като затворници в къща, но ако бяха спазвали елементарните правила на трибуните, нещата щяха да изглеждат по различен начин на финала за Купата на България", коментира професорът.
"В нашата географска ширина народите са много емоционални и няма как да не се прегърнем, мразим се, обичаме се. Има държави по света, където близостта не е приета за нормална. Трябва да възприемем тази култура, за да преодолеем предизвикателството", убеден е лекарят.
"Ваксините са много важно откритие, ако ги нямаше, щяхме да продължим да умираме от чума, туберколоза и други заболявания. Медицината на 21 век е основана на доказателства. Най-важното нещо за продължителността на живота е самия начин на живот.
Като неглижираме тези неща, не може да искаме да сме здраво общество. Контролът върши много добра работа, когато трябва да се спазват правила, но самоконтролът е водещ", смята гостът.
"Ако човек няма самосъзнанието и не разбира правилно ценностите на демокрацията, това е свободи с мисъл на другия и обществото си. Ако не мислиш за човека до себе си, си егоист, ако не мислиш за обществото, което ти е дало всичко, което си, си животно", изрази мнение той.
"Самосъзнанието да не нарушаваш правилата се изгражда. Още не може да се отърсим от онази демокрация, която получихме, но не бяхме готови, има останки от друг тип мислене", допълни директорът на "Александровска" болница.
"Премиерът от самото начало даваше всичко от себе си здравните заведения да са максимално добре оборудвани. Видяхме много страхове, които не се оправдаха, както и много грешни стратегии.
Благодарение на нашата предпазливост сме на едно от водещите места по брой нисък брой заболели и много ниска смъртност, това го дължим на безсънните нощи на НОЩ. Не сме си мислили, че можем да изтървем положението, а как да не се стигне дотам", обясни проф. Ангелов.
"Болниците трябва да се разделят на различни видове и да се види всяка от какво оборудване има нужда.
По-скоро обаче трябва да се видят структуроопределящи болници, те са гръбнакът на здравеопазването, трябва да са достатъчно добре оборудвани и финансово обезпечени по отношение на лекарския си състав, за да приемат всяко едно заболяване", заяви той.
"Много колеги са готови да плащат добре на лекар, но те се страхуват да влязат в отделение. Трябваше да вземем решения при липса на време и неясни отговори на въпросите.
Над 30 лаборатории правят тестове, не смятам, че трябва ПСР да се използва за скрининг на всеки постъпил в болница.  110 лв. е цената на този тест при нас. Трябва да има филтър на сигурността, както на пациентите в лечебното заведение, така и на лекарите", сподели още специалистът.
"Нямаме нито едно медициснко лице, заразено с коронавирус в болницата. Някои използваха по 3 чифта маски, 2 костюма, очила едни върху други. На всички пациенти се извършва бърз тест, те са по-надеждни сега, ако покаже антитела се прави и ПСР.
Не се приемат пациенти със симптоми, освен ако не са спешни, за установени с коронавирус сме изградили специално място. Благодарение на даренията успяхме да обезпечим реанимацията и операционните. Ние сме на павилионен принцип и това ни позволява да работим по-безопасно", съобщи хирургът.
"КОВИД е опасен, защото е неизвестен. Той е толкова просто като вирус, структура, че беше описан като нещо елементарно, като грип. В крайна сметка видяхме, че не е точно така. Вече няма място за страх – знаем за какво става въпрос.
Трябва да сме разумни и дисциплинирани. 250 кандидати имахме при пускането на имейла за доброволци, после нараснаха до 430", завърши проф. Костадин Ангелов. 

Източник: Блиц.бг