Събития

Творец дари картини на читалището в Криводол

  03.07.2020 19:00             
Творец дари картини на читалището в Криводол

Творец, роден в криводолско село, дари картини на Народно читалище „Никола Вапцаров 1924“, съобщиха от културната институция.

„Посрещнаме юли с дарение на  Явор Витанов  -  11 платна  от експозицията "Настроение" за картинната галерия на читалището!

Изложба живопис от над 100 картини на Явор Витанов беше открита във варненската галерия “Графит” на 5 юни“, казаха от читалището в Криводол.

Явор Витанов е автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година в село Осен, Община Криводол. Завършил е СПТУ „Максим Горки“ в София. Член е на Сдружението на варненските художници от 1997 г. и от тогава участва със свои творби в почти всички групови изложби във Варна. Картините му са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина – Германия, Гърция, Русия, Дубай, Франция, Холандия, САЩ. Работи основно с маслени бои. Повече от 20 години живее и твори във Варна. За него няма ограничения в сюжетите. Стари български къщи, лодки, скалисти морски брегове, полски пейзажи, китни възрожденски дворове – всичко е подчинено на експресивността и размаха му, отбелязват анализатори. При Явор Витанов цветовете са чисти и интензивни, последователно редуващи се топли и студени, има таланта да полага мазката на точното място и умело да използва фактурата като изразно следство.