Събития

Мая Манолова: Кабинетът ще бъде запомнен като „Управлението на тулупите"

  01.07.2020 15:10             
Мая Манолова: Кабинетът ще бъде запомнен като „Управлението на тулупите\

Настоящото правителство на Борисов ще бъде запомнено като „Управлението на тулупите“ – това обяви преди минути във Враца Мая Манолова. Бившият омбудсман и лидер на политическия проект „Изправи се! БГ“ дойде в града под Околчица, за да се срещне с хората.

„Министър-председателят изпусна кормилото – както на Covid-кризата, така и на икономическата криза. От страна с най-малко инфектирани, през последните седмици сме в ТОП 5 по заразени на 100 000 души в Европа и вече изпреварваме дори Италия и Испания“, заяви Манолова.

Тя направи на пух и прах икономическите мерки на правителството, с които е трябвало да се подкрепи бизнеса и обикновените българи. Манолова представи данни, според които в страната ни има 8 пъти повече безработни отколкото в Европа. Според цифрите на родната статистика останалите без работа заради коронавируса са 11 750 и вече са 110 000 души. Манолова заяви, че през април ръстът на безработните у нас е бил с 16%.

„Наесен Борисов го чакат гладни бунтове на хора, останали без работа и без възможност да издържат семействата си. „Положението е зле: фирми фалират; превозвачите няма да изкарат още дълго; хора остават на улицата без работа; туристическият сезон е пред фалит... Борисов отчаяно се опитва да задържи властта, за да разпредели парите от ЕС, които ще дойдат за възстановяване от кризата“, обяви още Манолова. Тя каза, че управляващите сериозно се замислят над възможността да удължат мандата на настоящото народно събрание, което е прецедент не само в нашата, но и в световната история.

Според нея политическият модел на сегашния премиер Борисов е изчерпан и той със сигурност няма да е министър-председател след изборите. „Ние ще участваме на избори. През август-септември ще обявим кои сме и как ще тръгнем към изборите. Някой трябва да поведе българите срещу модела „Борисов“, каза още Манолова.

Тя пристигна във Враца от протест пред КЕВР, организиран заради очакваното поскъпване на цената на топла вода, парно и природен газ. „Въпреки поевтиняването на синьото гориво, „Топлофикациите“ ще повишат цените и вина за това ще има ГЕРБ, чиито депутати промениха закона, за да изберат П.М. за следващия шеф на регулатора. Затова, дори когато не е на власт, отново Бойко Борисов ще е отговорен за цените на парното и водата, тъй като депутатите от неговата партия промениха закона, за да изберат своя кандидат за шеф на КЕВР“, прогнозира още Манолова.

Тя допълни, че в петък трябва да бъде избран наследникът на Иван Иванов, а той е П.М. и е директор на дирекцията в регулатора, който определя цените.