Свят

Кошмар без край: Турция и Гърция не спират да се люлеят! Всички са в паника

  29.06.2020 11:55             
Кошмар без край: Турция и Гърция не спират да се люлеят! Всички са в паника

Две силни земетресения разлюляха гръцкия остров Родос в интервал от броени часове. Първото от тях е регистрирано малко преди 21 часа в неделя. То е било със сила 5,5 по Рихтер с епицентър на 28 км от Родос. Това сочат данните на Европейския сеизмологичен център.
Две силни земетресения разлюляха гръцкия остров Родос в интервал от броени часове. Първото от тях е регистрирано малко преди 21 ч. в неделя. То е било със сила 5,5 по Рихтер с епицентър на 28 км от Родос, сочат данните на Европейския сеизмологичен център.
Вторият трус е регистриран днес в 7.06 часаи бил с епицентър в близост до този на първото земетресение - на 29 км североизточно от острова. Магнитудът му е бил 4.7 по скалата на Рихтер.

Поредица от земетресения без щети и човешки жертви разтърсиха и Турция в последните дни. БЛИЦ припомня, че последният по-силен трус с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер беше регистриран вчера вечерта в района на курортите Мугла и Мармарис в западната част на страната.

Малко след 7 часа тази сутрин в същия район беше регистриран още един относително силен трус с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер, който е бил усетен и в най-големия град в съседство - Измир. Трусът е един от 16 по-слаби вторични труса със различна сила, засечени в района.

След земетресението около 21 часа вчера множество хора са излезли в парковете и крайбрежните алеи в селищата, където земетресението е било усетено.

Преди при дни в западната област Маниса беше отчетено земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер, което усетиха и жителите на Истанбул, Измир и Бурса. На 25 юни пък сходен по сила трус притесни хората в най-източната област Ван.

Последното земетресение в Турция, довело до смъртен случай, беше на 14 юни в източната провинция Бингьол. Тогава загина 1 човек. Най-опустошителното земетресение в Турция в последните месеци беше през януари, когато в община Сивридже в източната област Елязъг загинаха 39 души.

Източник: Блиц.бг