Събития

Президентът ще открие паметник в Белоградчик

  28.06.2020 13:56             
Президентът ще открие паметник в Белоградчик

Утре в Белоградчик от 16 часа президентът ген. Румен Радев и кметът на Белоградчик Борис Николов ще открият паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

На 26 март се навършиха 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. „Две поредни години кандидатствахме за средства пред Министерството на отбраната за изграждането на този паметник. Сумата, която бяхме заявили, беше предоставена в пълен размер и успяхме да изградим този паметник. Смятам, че полк. Стефан Илиев заслужава в гарнизонния град, където е командвал 15-и пехотен Ломски полк, да бъде изграден паметник." , каза тогава Росен Младенов зам.-кмет на Белоградчик

Роденият във Видин военен командир загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Северна Македония по време на Първата световна война. По този повод на 26 март в Белоградчик беше насрочена официална церемония по откриването на паметник в негова чест. Извънредната ситуация в страната обаче отложи временно честването.
В края на XIX и началото на XX век гарнизонът и щабът на 15-ти пехотен Ломски полк са разположени в Белоградчик. Скулптор на паметника е Светлин Николаев от Видин, изграден е със съдействието на Община Белоградчик, по идея на Емилия Кожухарова, сродница на героя:

В 11.30 часа в сградата на Община Козлодуй президентът ще се срещне с кмета Маринела Николова и представители на местната власт. От 12.15 часа Румен Радев ще проведе среща с ръководния екип на „АЕЦ Козлодуй“, и ще посети съоръжения на територията на централата.

В 15.30 часа в Белоградчик държавният глава ще посети предприятие, специализирано в производството на компоненти  за железопътни спирачни системи.

В 16.00 часа Румен Радев и кметът на Белоградчик Борис Николов ще открият паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война.

 В 17.00 часа държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на Петровден, празник на града. На площад „Възраждане“ президентът Радев ще отправи приветствие към жителите и гостите на Община Белоградчик и ще награди завършилите с отличие зрелостници от тазгодишния випуск на СУ „Христо Ботев“.

Източник: Отбрана.ком