Спорт

Гунди и Котков загиват на път за бенефис във Враца преди 49 години СНИМКИ

  30.06.2020 07:40             
Гунди и Котков загиват на път за бенефис във Враца преди 49 години СНИМКИ

На 30 юни се навършват 49 години от гибелта на Георги Аспарухов и Никола Котков. Двамата славни футболисти загиват при зловеща катастрофа в прохода Витиня на път за Враца, където ги чакат за мач. Всички любители на играта и особено сините привърженици знаят в детайли трагичната история – „Алфа Ромео“-то, управлявано от Георги Аспарухов, се забива в ЗИЛ, който идва от Арабаконак. Автомобилът избухва в пламъци, в които изгарят великите футболисти. На поклонението им в София се събират стотици хиляди, а властта се стряска, защото никой не почита паметта на загиналите същия ден трима съветски космонавти. Народът плаче неудържимо за Гунди и Котков. „Конкурент“ връща лентата назад, за да разкаже подробности за тази мрачна дата, които не са толкова известни.

Георги Каменов: Чакахме за бенефис, ходих на погребение

Най-успелият голмайстор на всички времена на Ботев Георги Каменов си спомня, че научил от свой съсед, голям чорбар и запалянко за смъртта на Гунди и Котков.

„Бях полегнал у нас, защото почивката преди мач беше задължителна. Отвън повика мой съсед и голям футболен запалянко. Той ми каза, че мач няма да има. През 1971 г. нямаше интернет, фейсбук, вайбър... а медиите дълго време не съобщаваха за трагичния инцидент“, връща се назад във времето Каменов.

„Трябваше да има бенефис в чест на Любомир Коцев-Ибро. С този мач славният ни капитан се отказваше от футбола, но... заради трагичните обстоятелства мач не се състоя. Много голяма беше трагедията тогава за всички нас, които познавахме лично двамата покойници“, спомня си още Каменов.

Той признава, че опитал да иде и на поклонението в София. „Около стадиона имаше толкова много хора, че нямаше къде да падне игла, ако пуснеш. Спомням си, че няколко пъти милиционерите залъгваха тълпата, като я караха да се мести от вход на вход. Когато все пак изнесоха ковчезите, всички стъпваха върху цветя. Народът хвърляше китки и плачеше – такова чудо не съм виждал никога досега в живота си“, казва още легендата на врачани Георги Каменов.

Фотографка от Пазарджик попада на горящата кола и я заснема

Петра Атанасова от Пазарджик е единствената, която прави снимки на трагедията. Така се случва, че МВР използва нейните фотографии в делото. Уникалните кадри са запечатали минутите след трагедията. “Връщах се от командировка в Плевен с такси, когато в далечината на прохода Витиня се видя пушек. Шофьорът каза, че има катастрофа, и спря. Бяхме втората или третата кола. В този момент видях пламъци, които излизаха от една кола, която се беше блъснала в камион. Дойдоха някакви хора от близката бензиностанция и казаха, че Георги Аспарухов-Гунди е катастрофирал. Изведнъж избухна резервоар и всичко бе обхванато от още по-големи пламъци. Взех си фотоапарата и започнах да снимам”, разказва Петра.

Тя прави няколко кадъра, когато на мястото пристига милиция и приканва всички да се отдръпнат. Минути по-късно обаче се оказва, че милиционерският фотограф е забравил да си вземе филми и няма кадри, за да заснеме произшествието. Сещат се, че някаква жена е снимала допреди малко, и я викат отново край догарящата кола на Аспарухов.

Инцидент принудил Гунди и Котков да пътуват за Враца

Бенефисът на Ибро Коцев съвпадал с 50-годишнината от създаването на Ботев и врачани поканили умишлено сериозен съперник от ранга на столичния Левски. Тогава имало лагер-сбор на националния отбор, но на него не бил Гунди, който бил наказан след инцидент в мач между Левски и ЦСКА. Аспарухов бил сритан от червения бранител Пламен Янков и му отвърнал, заради което бил изгонен с единствения в кариерата си червен картон. Наказали го и поради тази причина Гунди не бил на лагера на националния тим. Все още се спори защо с него е бил и Котков.