Свят

Германия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

  25.06.2020 09:44             
Германия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Германия ще забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба , което ще означава, че страната ще действа в съответствие с директива на ЕС за намаляване на отпадъците. Забраната влиза в сила от юли 2021 г.

Германският кабинет се съгласи да прекрати продажбата на пластмасови сламки за еднократна употреба, клечки за уши с памук на двата края и контейнери за храна от юли догодина, което привежда политиката на страната в тази сфера в съответствие с директива на Европейския съюз, предназначена да намали количеството на пластмасовите отпадъци.

Стъпката означава, че продажбата на прибори за хранене за еднократна употреба, чинии, бъркалки, както и чаши и кутии от полистирол, ще бъде забранена от 3 юли 2021 г.

Министърът на околната среда Свеня Шулце каза, че решението е част от усилието страната да се отдръпне от „културата на изхвърляне“. Всъщност до 20% от боклука, събиран в паркове и други обществени пространства в Германия, се състои от пластмасови опаковки за еднократна употреба, предимно от полистирол.

"Много пластмасови изделия за еднократна употреба са излишни и не са устойчиво използване на ресурсите", каза Шулце.

Германия натрупа рекордните 18,7 милиона тона отпадъци от опаковки през 2017 г. , сочат данни, публикувани от Федералната агенция по околна среда (UBA).

На пластмасата са необходими десетилетия, за да се разгради и микроскопични частици биват откривани вътре в рибите, птиците и други животни.

В същото време учените се натъкнаха на полистирол в миниатюрни организми, обитаващи почвата в Антарктида.

Откритието повдига вероятността замърсяването с микропластмаса вече „дълбоко“ да енавлязло и в най-отдалечените сухоземни екосистеми.

Въпреки че наличието на микропластмасови частици в световните морета не е непознато за изследователите, проучването илюстрира първите примери на замърсяване в земната хранителна верига на Антарктида.

"Следователно пластмасите са навлезли дори в някои от най-отдалечените почвени хранителни мрежи на планетата, с потенциални рискове за цялата флора и фауна, за екосистемите", казват авторите на изследването, след като техните открития са публикувани в списанието Biology Letters.

Източник: Дарик