Събития

С лекция отбелязват празника на аптекарите във Враца

  24.06.2020 15:45             
С лекция отбелязват празника на аптекарите във Враца

Празникът на билките Еньовден се отбелязва и като Ден на фармацевта. Това е поводът за организирането на публична лекция, на тема "Клиничната фармация в полза на терапията и пациентите", във Враца. Тя ще се състои от 16:00 часа в двора на Етнографско-възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански“. Всеки желаещ може да я проследи и онлайн на сайта на Българския фармацевтичен съюз.
Събитието е организирано от Регионалния исторически музей, Българския фармацевтичен съюз и от магистър-фармацевт Иван Узунов, който обясни за Радио Видин, че от 10 години на този ден канят гости, които се интересуват от фитотерапия и фармация. Тъй като годината е юбилейна организаторите са решили лекцията да е посветена на т. нар. "съзидателна терапия":
"Терапия на образуване, на създаване на лекарства, които лекарства са потвърдени от практиката и то не еднократно, а от пациент два - три пъти, което значи, че медикамента е ефективен. И тъй като сега има заболявания, които са актуални за този сезон аз ще акцентирам основно за алергичните ринити, хреми, които се обострят и които трябва да бъдат контролирани с ответен доказан медикамент. Обостря се и т. нар. подсичане (интертриго), третото нещо, което е актуално за този сезон това е болестта на венозната недостатъчност... Нещата ще могат да бъдат онлайн гледани от тези, които се интересуват и същевременно могат да бъдат задавани въпроси. Това нещо се прави за първи път и е една новост по отношение на предоставяне на информация на колегите, както и новост за създаващата терапия като иновация в клиничната фармация и фармацията въобще"
Във връзка с поверието, свързано с Еньовден, за 77-те билки и половина магистър-фармацевт Узунов препоръчва лековитите качества на стамболската черница, отварата от лайка и лененото семе.