Крими

Доктор от Враца, прострелял бик, краве и теле, отнесе глоба от 1000 лв.

  23.06.2020 10:55             
Доктор от Враца, прострелял бик, краве и теле, отнесе глоба от 1000 лв.

Районният съд в  Берковица наказа с глоба от 1000 лева лекар от Враца – законен ловец, неосъждан, който убил  по  непредпазливост бик и ранил крава и теле. Инцидентът е станал през септември миналата година в околностите на Горна Бяла речка, в местността Лъката. 

 И. Б. Б. се прибирал по тъмно от лов. В гората край селото чул фучене, чупене на клони и шум като от диви животни. Докторът вдигнал пушката и започнал да гърми по посока на шума. Стрелял четири пъти, после продължил по пътя към автомобила си и заминал. Фермерът К. И. чул изстрелите и веднага отишъл на мястото. Малко преди това той бил оставил животните си край гората на паша. Когато стигнал до тях  открил 700 - килограмовия си бик мъртъв, а крава и телето й -  ранени.

Човекът подал сигнал на 112. Пристигналите на мястото полицаи установили, че животните са простреляни. Разследването установило, че стрелецът  е И. Б. Б. – 43 годишен, лекар от Враца. Според експерти нанесените щети на фермера са в размер на 4350 лв. За престъплението законът предвижда лишаване от свобода  до две години или глоба от сто до триста лева.

Съдът призна обвиняемия за виновен, но го освободи от наказателна отговорност, тъй като не е осъждан и е платил на фермера за животните. На лекаря е наложено административно наказание - глоба от 1000 лева в полза на държавата.

Решението подлежи на обжалване или протест пред окръжен съд – Монтана.