Събития

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

  04.06.2020 15:08             
Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. Бюджетът на програмата за настоящата година е над 20 милиона лева, което ще позволи около 45 000 лица в България да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

Програмата е с продължителност 10 дни, съобщи Иванка Димитрова- директорката на Териториалното поделение на НОИ в Монтана:  

"Частичната помощ за храна е в размер на 7 лева, а цената на нощувката се поема от НОИ. Ползването на четири основни процедури също се поема от средствата на Държавното обществено осигуряване, като право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване и майчинство или трудова злополука и професионална болест. Условието е да бъдат внесени дължимите осигурителни вноски за шест последователни календарни месеци предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията, или да са  дължими съответно тези осигурителни вноски. Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност, които не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тази информация може да бъде намерена и на интернет страницата на НОИ в рубрика "Обезщетение", подменю "Профилактика и рехабилитация"."

През миналата година в област Монтана от програмата са се възползвали 755 лица. Най-посещаваните в региона отново са Балнеохотел "Тинтява" и СБР "Свети Мина" във Вършец, "ПРО" ЕАД, Климато-балнеолечебен хотел "Павел баня", а през летния сезон - заведенията, намиращи са край Варна, Бургас,Несебър и Поморие.