Лайфстайл

3 грешки при подмяна на въздушния филтър, които може да бъдат фатални за колата

  04.06.2020 14:51             
3 грешки при подмяна на въздушния филтър, които може да бъдат фатални за колата

Подмяната на въздушния филтър в автомобила не е толкова прост и очевиден процес, както може да изглежда на пръв поглед. Много водачи, не само начинаещи, допускат многобройни грешки при работа с този елемент.

Някои от тях са не само много популярни, но и много разрушителни за автомобила. Ето три момента, в които дори опитни шофьори най-често грешат.

Грешка първа - Поставяне

Все по-често в съвременните автомобили въздушният филтър има правоъгълна форма. Поради тази причина доста водачи са спрели да се замислят как точно трябва да стои той и затова го поставят буквално, както им попадне.

Не трябва да се прави така. Филтърът е необходимо да се монтира точно според указанията на инструкциите и те трябва да се спазват напълно. Неправилното поставяне на въздушния филтър води до факта, че той се запушва няколко пъти по-бързо.

Грешка втора - Кога да се подмени

Въздушният филтър трябва да се сменя на всеки 30-45 хиляди километра пробег. Тази цифра е дадена от повечето производители на тези продукти, както и от производителите на автомобили. Много автомеханици препоръчват да се сменя на всеки 15 хиляди км. Разбира се, последните имат „собствена причина” по този въпрос.

Най-доброто решение е да изберете среден показател между горните стойности. Едно е сигурно: изминаването на повече от 50 хиляди км с един филтър е най-добрият начин да се докара колата до необходимостта от ремонт.

Трета грешка - Качество

Качеството на филтрите може да варира значително, а цената днес остава един от най-добрите начини за разпознаването му. Освен това филтрите е по-добре да се взимат не толкова от известни производители, колкото от проверени на практика.

Не забравяйте, че най-вероятно евтиният филтър ще бъде направен от обикновена хартия. И следователно няма да има много полза от работата на такова устройство. 

auto.blitz.bg