Събития

В Белоградчик разясняваха условията за регистрацията на лични стопанства

  04.06.2020 15:00             
В Белоградчик разясняваха условията за регистрацията на лични стопанства

Общинската епизоотична комисия в Белоградчик проведе заседание с кметските наместници. Поводът е заповед на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните, свързана с регистрацията на личните стопанства. 
Секретарят на общината Албена Бакалеева запозна присъстващие с чл.135 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, с цел оказване на съдействие на ветеринарномедицинските служби при регистрацията на стопанствата. 
"В ал.2, която е в сила от 14.02.2020г., са разписани следните задължения – кметовете и кметските наместници са длъжни да оказват съдействие за организиране на изпълнението на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните. Длъжни са да организират изпълнението на разпоредения от Централния епизоотичен съвет от Общинските епизоотични комисии респективно, свързани с ограничаване и ликвидиране болестите по животните."
Официалният ветиринарен лекар за Община Белоградчик Галина Лилина даде разяснения по Наредбата на кметските наместници.
"...Трябва да направите в най – кратък срок един опис кой какво гледа – всякакъв вид животни, които не са идентифицирани – свине, кози, овце, коне", каза Лилина.
Преди маркирането на животните трябва да се вземе кръвна проба, която вече е платена. Отпада глобата за нерегистрирано животно, но при отказ на стопанина да регистрира животните си, те се отнемат в полза на държавата или се умъртвяват по хуманен начин. Кметските наместници трябва да изготвят списъците в петдневен срок.