Събития

В България няма действаща 5G мрежа

  04.06.2020 13:14             
В България няма действаща 5G мрежа

В България няма действаща действаща 5G мрежа на нито един от телекомите. Това са отговорили на кмета на Берковица Димитранка Каменова мобилните оператори.

На 20 май кметът Каменова изпрати официално запитване до трите мобилни оператора за наличието на мобилна мрежа от пето поколение на територията на община Берковица и влиянието на такава система върху здравето на хората и околната среда. Повод за писмото бяха многобройните въпроси на граждани.

Темата за изграждането и въвеждането в употреба на 5G мрежа е от широко обществено значение не само в България, но и в страните от Европейския съюз. С цел повишаване на информираността на гражданите и превенция от разпространяването на неверни твърдения, органът на европейските регулатори за електронни съобщения (BEREC) разпространи на 20 април 2020 г. до националните регулаторни органи информация за механизмите за регулиране и контрол на разгръщането на мрежи от пето поколение и опазване на общественото здраве, пише в отговора си до кмета на Берковица ръководството на „Виваком".

Становището е публично достъпно на сайта на Комисия за регулиране на съобщенията. От оператора поясняват, че мрежите, които се поддържат към момента, отговарят в пълна степен на съществуващото законодателство. При изграждането и експлоатирането им се спазват стриктно националните нормативни изисквания за опазване на общественото здраве от излъчванията й.