Събития

Красимир Богданов: Азбуката е българска

  04.06.2020 10:38             
Красимир Богданов: Азбуката е българска

"Няма историческо понятие „славянска писменост“. Буквите, на които пишем, са азбука или писменост на българския език. Ако може да се говори за някаква обща славянска писменост, това може да бъде единствено Глаголицата, сътворена от братята Кирил и Методий, но в съвремието тя отдавна е изчезнала". Това каза пред БНР Красимир Богданов, депутат от "Обединени патриоти"/ВМРО, във връзка с искането им за промяна в Кодекса на труда, според която 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура. Корекцията засяга понятието „славянска“, което според патриотите, трябва да отпадне.

Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"В България има двойно отбелязване на деня на Кирил и Методий - на 11 май православната църква почита светите равноапостоли, а на 24 май е гражданският празник", припомни депутатът. 

Той посочи, че кирилицата, на която пишем днес, е чисто българско творение, дело е на ученика на Св. Св. Кирил и Методий - Св. Климент Охридски, сътворена в България по времето на царете Борис и Симеон Велики, а след това тази графична система се възприема и от други славянски православни народи.

Според него българите не трябва да страдат от предразсъдъци, налагани десетилетия, които обслужват политически доктрини, а не историческа истина.  "Ясно трябва да кажем пред света, че ние сме автори на Кирилицата и ние сме дали на останалите славянски народи това писмо, което употребяват и досега една шеста от света", каза още врачанският депутат.

Като друг мотив на искането на ВМРО Богданов посочи факта, че много от славянските народи днес не пишат на кирилица и затова в никакъв случай не можем да я наричаме славянска азбука.