Събития

Повече от 30 родолюбци почетоха паметта на загиналите Ботеви четници в „Рашов дол“

  03.06.2020 16:42             
Повече от 30 родолюбци почетоха паметта на загиналите Ботеви четници в „Рашов дол“

Въпреки извънредната епидемична обстановка в страната, повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха на 3 юни в местността „Рашов дол“, за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в неравно сражение с турски аскер, черкези и башибозуци.

Сред тях бяха представители на Община Мездра и на Кметство Лютиброд, хора на изкуството, граждани от близо и далеч. Най-малките поклонници бяха сестрите Андрея (3 г.) и Матея Нинови, придружавани от своя баща, баба и дядо.

„144 години са минали от тази героична епопея, подчерта в словото си кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Днес ние мълчаливо пристъпваме към „Рашов дол“, към това свещено място. И в своето мълчание тръгваме към онова героично време. Този път ни е необходим за нашата съвест, за нашето достойнство на българи, за нашето родолюбие.

За тази епопея, за нейните предтечи и апостоли, за падналите в бой за свобода, ние свеждаме чела за почит. Техният величав подвиг ще живее в съзнанието на народа ни, на идните поколения - като пример. Защото: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

Слава на борците, отдали живота си за свободата на Родината!“