Крими

Мъж от Пишурка, осъден в Чехия за трафик на мигранти, ще лежи в наш затвор

  03.06.2020 15:35             
Мъж от Пишурка, осъден в Чехия за трафик на мигранти, ще лежи в наш затвор

58-годишният Любомир Т. от ломското село Пишурка, който беше осъден за трафик на хора в Чехия през 2018 година, ще изтърпи присъдата си в български затвор. Присъдата му – две години лишаване от свобода, е постановена от Околийския съд на град Усти над Лабем на 4 октомври 2018 година. Любомир качил в  автомобила си „Опел Астра“ с австрийска регистрация шестима граждани на Република Ирак, за които знаел, че са нелегални емигранти. Целта била  да ги превози до Германия. Всеки от емигрантите трябвало да плати за незаконното преминаване през границата в тунела Паненска по 7000 евро.

Като разгледа представените документи, Окръжен съд – Монтана установи, че деянието, за което българският гражданин е осъден в Чешката република, е престъпление и по българския Наказателен кодекс и  предвижда за подобни деяния от една до шест години затвор. Съдът прие, че Любомир следва да изтърпи в Република България наказанието  от 2 години затвор  при първоначален общ режим.

В Окръжен съд – Монтана са постъпили искания от още двама български граждани, осъдени в страни от ЕС, за признаване на постановените срещу тях осъдителни присъди с наложени наказания „Лишаване от свобода“ и приемане на присъдите за изпълнение в Република България. 

Единият от тях е осъден на доживотен затвор от съд в Унгария, а другият – на 5 години „Лишаване от свобода“ по случая с „камиона-ковчег“, установен през август 2015 г. на магистрала в Австрия със 71 жертви в него, от които осем жени и четири деца.

По тези два случая в момента текат консултации между Окръжен съд – Монтана и компетентните властив Република Унгария по реда на чл. 5 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки , включващи лишаване от свобода .