Събития

Връчиха трудови договори по проект във Видин СНИМКИ

  03.06.2020 12:59             
Връчиха трудови договори по проект във Видин СНИМКИ

Общо 63 души започват работа в рамките на проекта, който се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд (ЕСФ) 2014-2020 г., приоритетна ос 2 -„Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”.

Трудовите договори бяха връчени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова, която е и ръководител на проекта, в залата на Общинския съвет. Д-р Ценков изрази удовлетворението си от факта, че толкова хора намират заетост с помощта на проекта, макар и до края на календарната година. „Това е глътка въздух, а Община Видин ще се ангажира да търси всякакви други решения за подпомагане на хора като вас“ - каза той и допълни, че в момента се подготвят още подобни програми, чрез които  кметовете на населени места да наемат безработни, за да помагат в благоустрояването, озеленяването и чистотата. Той апелира към новоназначените да бъдат изключително отговорни в работата и добронамерени към потребителите на услугата и пожела „на добър час“.

„За Община Видин това е много важен момент, защото се създават работни места, а вие получавате шанс да работите, да помагате на възрастните хора и такива от уязвими групи и под карантина“ – с тези думи Борислава Борисова се обърна към присъстващите в залата и коментира, че проектът е изработен за по-малко от месец. Тя представи накратко целите и дейностите, които се реализират и също пожела успех.

Част от хората, които получават трудова заетост, ще работят като сътрудници на 4-часов работен ден за села под 100 човека, други – като сътрудници на 8-часов работен ден в селата, както и в гр. Дунавци, като сътрудници на пълен работен ден във Видин и др.

Наетите ще доставят хранителни продукти и лекарства от първа необходимост по домовете, ще заплащат битови сметки и други с пари на потребителите, които са лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19, възрастни над 65 години, които нямат възможност да се самоообслужват, хора с увреждания и техните семейства, възрастни в риск, самотни родители с деца до 12 години, които не могат да оставят децата си сами. 

Ползвателите заявяват желанието си за включване на телефони: 0884 03 02 80  и  0896 88 56 40, с работно време 8.30 ч. – 16.30 ч., или на място при посещения от страна на службите, проверяващи карантинираните лица по домовете, както и чрез кметовете и кметските наместници в населените места. Заявките се приемат незабавно до 31.12.2020 г.

Предвижда се включване на най-малко 1000 лица от Община Видин. Желаещи да ползват услугите ще се набират през цялото времетраене на проекта – до края на тази календарна година.

Общата стойност на проекта е 422 940 лв., като размерът на европейското финансиране е 359 499 лв., а на националното - 63 441 лв.