Бизнес

Младен Цолов: Обилните дъждове през май съживиха пшеницата

  03.06.2020 12:56             
Младен Цолов: Обилните дъждове през май съживиха пшеницата

Обилните дъждове през май са оказали благоприятно влияние върху пшеницата, поради което стопаните трябва да очакват добиви, близки до миналогодишните - това твърди в интервю пред "Конкурент" земеделският производител Младен Цолов.

"До преди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се виждаше как нещата ще се подобрят. До голяма степен засушаването беше предпоставка за това да не ожънем нищо. Макар и закъснели обаче, обилните майски валежи пооправиха положението. Не мога да кажа, че сега ни очаква обилна реколта, но съм уверен, че ако продължава времето да е благосклонно към нас, ни очакват добиви, близки или малко под миналогодишните", казва управителят на фирма "Генерал Агрохимикали", която е основен дистрибутор на семена, торове и препарати за растителна защита с пазар в Северозападна България и София.

Цолов е на мнение, че не ни очаква гладна година. "Това, че земеделците няма да изкарат очакваните приходи обаче също е факт. Вложените средства в производството на пшеница няма да се възвърнат в размера, който е очаквано. Състоянието на пролетните култури също е добро. Има още много вода да изтече в Дунава, докато дойде време за тяхното прибиране, но засега всичко с тези култури е наред", допълва още бизнесменът.

Очаквайте интервю с Младен Цолов в петъчния брой на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.