България

Почина Тересита Капоте

  03.06.2020 11:17             
Почина Тересита Капоте

Почина дългогодишният посланик на Куба в България от близкото минало Тересита Капоте Камачо. Нейно превъзходителство издъхна на 77 години, съобщиха преди минути нейни близки, които цитират естрадната прима Йорданка Христова. 

Н. Пр. Тересита Капоте Камачо е извънреден и пълномощен посланик на Куба у нас от декември 2010 г. до 2015 г., но животът й е свързан с България много по-отдавна – от далечната 1961 г., когато тя стъпва на българска почва за пръв път, за да учи металургия в Перник. След като заминава в родината си, тя ражда Асен и Роси, а през 1966 г. Тересита отново е в България – работи като секретарка и преводачка в кубинското посолство. Четири години по-късно се прибира в Хавана с малката Роси, а Ачо остава у нас.

В Куба Тересита завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат. Превежда при разговорите между Тодор Живков и Фидел Кастро – както при посещението на българския лидер на Острова на свободата през 1970 г., така и при ответната визита у нас на вожда на Кубинската революция през 1972 г. През 1986 г. Тересита отново идва на работа в кубинското посолство в София – отначало като втори, а после и първи секретар. Става свидетел на промените у нас през 1989 г. Следващият й мандат в България е между 1994 и 2001 г.

Тогава тя е тук като временно управлявящ посолството на Куба. По-късно дипломатическият ранг в отношенията между страните ни е вдигнат до най-високо ниво. Заедно с нея е съпругът й – кубинецът Берман Алеман, който също е на дипломатически пост в посолството. Тересита е особено горда с тримата си внуци – синовете на Ачо Георги и Борис и момчето на Росио – Хавиер. Н. Пр. Тересита Капоте е посланик у нас до 2015 г.