Свят

Испания планира забрана на пластмасови съдове и прибори от 2021

  03.06.2020 09:31             
Испания планира забрана на пластмасови съдове и прибори от 2021

Испания планира забрана на пластмасови съдове за еднократна употреба от 2021 г., а от 2023 г. върху тях ще бъде въведен допълнителен данък.

Това решение беше взето на заседание на Министерския съвет във вторник, 2 юни, на което беше одобрен законопроект за отпадъците. Предстои той да бъде разгледан от Конгреса на депутатите.

"Законопроектът предвижда данък върху пластмасовите опаковки за еднократна употреба", заяви на пресконференция Тереза Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход.

Най-напред данъкът ще бъде въведен за производители, продавачи и купувачи, а от 2023 г. всички потребители, които купуват напитки и храни на дребно в пластмасови съдове, ще трябва да ги платят. Според правителствените планове, до 2026 г. продажбите на пластмаса трябва да паднат с 50% в сравнение с 2022 г., а до 2030 г. - със 70%.

Рибера също каза, че правителствените мерки са насочени към намаляване на консумацията на питейна вода в пластмасови бутилки: в кафенетата и ресторантите на клиентите ще трябва да се дава безплатна вода от чешмата в чаши или кани.

Законопроектът включва и мерки, насочени към прекратяване на планирания износ на продукти и стимулиране на производството на по-трайни електронни продукти, текстилни изделия, мебели, опаковки, строителни материали и т.н.

Съответният закон ще бъде внесен в Конгреса на депутатите в края на годината и най-вероятно ще бъде приет в началото на следващата.