Събития

Поетичен рецитал, венци и празнична заря за Деня на Ботев в Лютиброд

  03.06.2020 09:30             
Поетичен рецитал, венци и празнична заря за Деня на Ботев в Лютиброд

С поетичен рецитал, поднасяне на венци и празнична заря на 2 юни в Лютиброд почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява събра на площада при моста на река Искър жители и гости на селото. Сред тях бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева и ръководителят на отдел „Култура, спорт и туризъм“ Седефка Петкова.

Слово за безсмъртния подвиг на Ботевата чета произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Дългогодишният библиотекар в местното читалище Виолета Илиева изпълни Вазовото стихотворение „Той не умира“, а основателят на проекта „НЕзабравимата България“ д-р Искрен Красимиров рецитира стихотворението „Рашов дол“, автор на което е неговият баща, журналистът Красимир Стефанов.

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, положили костите си пред олтара на Отечеството. Сред тях са и 30-на лютибродчани, загинали в Балканските войни 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г.

На почетна стража пред паметника на поета революционер застанаха трима млади „гвардейци“, пременени в четнически униформи. Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд и Народно читалище „Колката“.

Възпоменателното честване завърши с впечатляваща заря, която озари небето над Врачанския Балкан.

Днес от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място на 21 май ст. стил 1876 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов-Захарлията (1853-1876 г). Поради извънредната епидемична обстановка в страната, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.