България Здраве

Троен скок на нови заразени с Covid-19 у нас

  02.06.2020 08:21             
Троен скок на нови заразени с Covid-19 у нас

На традиционния си брифинг от Националния оперативен щаб изнасят последните данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас в понеделник 2 юни.

"Има 19 нови доказани случаи на коронавирусна инфекция. От тях в болница са 9, 10 са в дома'но лечение. Извършените ПСР тестове са 1 220. В момента в страната имаме изследвания с ПСР, които са над 60 000. Те постоянно се увеличават, защото навлизаме в угасване на епидемията, при който в никакъв случай не трябва да се намалява броя на изследванията. Трябва да бъдат хващани всичките клъстери много рано". каза проф. Тодор Кантарджиев.

"Ако хванем клъстерите рано, излекуваните ще са много повече", добави той. Излекуваните вчера са 33.

2538 е общият брой на заразените с К-19 у нас, каза още Кантарджиев. Активните случаи са 1271. От новите случаи в София има двама на домашно лечение и двама в болница. В Ямбол, което е притеснително, където има общо 151 заболели, новите случаи са 9. От тези случаи само 4-ма са в болница. Новите заразени са 9 жени, 9 мъже и едно момиче на 14 години. Бременна жена е сред новозаболелите. Коронавирусът обаче не е опасен за плода, подчерта Кантарджиев.

Припомняме, че на 1 юни новите заболели от коронавирус бяха само 6. 259 души медицински персонал са болни с Ковид-19. Има нов случай от вчера - на медицинска сестра в Сливен.

144 са починали до момента. Вчера е умрял мъж в София. Мъж на 78 години в Сливен с исхемична болест и диабет. 62 годишен мъж в Стара Загора с аденом на простатата, което не е причина за смъртта му. Една жена от Пазарджик с диабет. Средната възраст на починалите е 68 години, уточни проф. Кантарджиев.

Блиц