Лайфстайл

Хитри начини да почистим микровълновата за минути

  04.06.2020 16:20             
Хитри начини да почистим микровълновата за минути

Всеки ден тя ни е верен помощник, но въпреки че покриваме с капак храната, която претопляме, микровълновата постоянно има нужда от поддръжка. Ето и най-бързите и хитри начини да го правите, без да инвестирате часове в търкането с парцал и препарат.

Методът с лимона
Напълнете стъклена купа или мерителна чаша с три или четири чаши гореща вода от чешмата, след това нарежете един лимон на парчета и го добавете към водата. Поставете купата с вода и лимонов сок в микровълновата и я пуснете, докато водата заври - около три до пет минути. А след това оставете парата да си върши работата - не отваряйте вратичката поне пет минути. След това използвайте мокра кърпа от микрофибър, за да я забършете, или пък домакинска хартия.

Методът с оцета
Когато пръските са изключително упорити, напръскайте вътрешността на микровълновата с бял оцет. Оставете го да престои 15 минути, след което използвайте кърпа от микрофибър, за да премахнете всичко. Извадете също стъклената плоча, измийте я и я подсушете.

Методът с верото
Сложете в микровълнова купа с вода и една чаена лъжичка веро. Загрейте сместа в микровълновата за около две минути, за да създадете пара, като внимавате да не заври. Оставете това да преседи пет минути, преди да отворите микровълновата. Извадете купата с ръкохватки и изтрийте вътрешната страна с хартиени салфетки. Ще се учудите колко е бързо и ефикасно.

Методът със сода за хляб
За да се справите със сериозни замърсявания, без да прибягвате до препарати с химикали, вземете малка купа и направете паста от сода и вода. Нанесете я върху втвърдените участъци и оставете да престои пет минути, след което избършете с мокра гъба. Няма нужда да търкате, мръсотията ще излезе лесно.

Разбира се, може да експериментирате и да съчетавате методите. Принципът е много прост: оставяте активната съставка в микровълновата да работи сама и вие просто минавате с домакински салфетки да изнесете мръсотията. 

Източник: Мила.бг