България

България ще приема от утре туристи от 29 държави

  31.05.2020 21:00             
България ще приема от утре туристи от 29 държави

България ще приема туристи от 29 държави от 1 юни, гласи съобщение на министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. Съобщението е въз основа на заповед на министъра на здравеопазването от 29 май 2020 г. и предложение на главния държавен здравен инспектор.

С цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от: Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия, Северна Македония.

Списъкът подлежи на актуализация и допълване в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и решенията на правителството на България. Уточняваме, че мярката важи за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на ЕС, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Сърбия и Северна Македония.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.