Събития

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

  30.05.2020 14:00             
Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

Видинчанин е един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет, със специалност "Бизнес администрация и мениджмънт", а след това завършва и магистратура по "Управление на проекти по информационни технологии" в НБУ. 
През 2012 г. става част от екипа на най-голямото българско издателство за учебна литература. От 2015 г. Владимир Кръстев поема поста директор на ПРОСВЕТА ЛИБРИ - дъщерната компания на издателството, която създава електронни учебници, интерактивни образователни ресурси, видеоуроци и много други технологични решения в сферата на образованието за българските деца. Той приема професията си и факта, че ръководи екипа, който създава интерактивните електронни учебници на най-голямото образователно издателство в България "Просвета" като полезно и интересно занимание:
"Всъщност, създаването на един електронен учебник е много интересен и сложен процес, но отделно от това е отговорна и мотивираща задача и ние създаваме екип, който работи с удоволствие и по-скоро приема това, което прави като отговорност... В електронния учебник можем да поставим много допълнителни неща - допълнителни слоеве, допълнително съдържание, видеофилми, упражнения и така реално обогатяваме учебника. Показваме на децата по друг начин как могат да разберат дадена информация и това е благодарение на технологията."
За извървения път от малкия град до големия пост Влади споделя, че следва максимата "Няма начин да няма начин" и е пример за това, че ако човек иска да се труди, той може да постигне всичко. Да бъде директор за него е едновременно отговорна задача, която му носи голямо удовлетворение:
"Много ми е полезно и разбира се е важно, че преди да стана всъщност на този пост, съм преминал през всички нива в йерархията. Работил съм на почти всички позиции, които в момента има в нашата компания и затова ми е лесно сега да ръководя и страхотния ми екип, защото в много ситуации аз съм бил на тяхното място, знам какво е необходимо, знам кое става, кое има нужда от нещо допълнително и въобще нещата се получават лесно."
Владимир Кръстев е наясно с предимствата на електронните интерактивни учебници, намира за нормално навлизането на технологиите в образователния процес и е уверен, че компанията, в която работи, ще продължи да развива своите продукти в тази посока, но според него няма нужда обучението изцяло да бъде дигитално:
"Има предмети, които трябва да останат и да се развиват нещата по "аналоговия" начин, както са се случвали преди време. Децата трябва да се научат да пишат, например, и това може да стане с писане в учебните тетрадки и трябва да стане по този начин. Важно е обаче ние да се възползваме от всички тези технологични възможности, защото електронният учебник всъщност няма за цел да замести учителя, напротив - той трябва да бъде един инструмент, нещо, което да помогне на учителя и учителя да получи, как да кажа - "супер сили" в класната стая, да има инструменти, технологии и въобще да занимава съвременните деца, защото тях това е нещото, което ги впечатлява в момента."