България

Доц.Попов: Ситуацията с коронавируса е почти накрая

  29.05.2020 09:50             
Доц.Попов: Ситуацията с коронавируса е почти накрая

Една крачка ни остава всичко да бъде наред, така че сме почти накрая на ситуацията с коронавируса. Това съобщи полк. доц. Георги Попов – началник на Клиниката по инфекциозна болница във Военно-медицинска академия пред бТВ.

Има различни хипотези, но според изследванията, ще има опашка от поне месец и едва тогава можем да сме сигурни, че всичко ще бъде наред, обясни още доц.Попов.

Има 5 болни с коронавирус пациенти във ВМА, само един е в интензивно отделение, а останалите до края на седмицата ще бъдат изписани, каза още доц.Попов.

Най- възрастния ни пациент бе дядо Тодор на 92 години, аз настоях да постъпи в болница, дълго време беше в болница, и сега когато дойде на контролен преглед каза, че му предстои да отиде във Варна за да си гледа лозето, разказа шефът на инфекциозното отделение във ВМА.

Най-голямото предизвикателство било да се лекуват медици. Имахме колега при нас доброволец, той се разболя, както и една медсестра и една санитарка. Предизвикателство е да лекуваш лекар, те сами искат да си назначат лечение, да се консултират с други специалисти. Опазихме медиците си, както и медицинските работници, заяви още доц.Попов.

Той разказа за посещението си в болницата в Павия, в Италия, където е имало 200 болни млекари и медицински персонал. Посетихме това място във вторник, болница Сан Матео е огромна, с капацитет от 5000 души, но имат стройна организационна система. Там са лекували над 5000 болни от коронавирус. Ние споделихме нашия опит, нашата организация, те пък споделиха че тяхната организация не е започнала на време, коментирахме и БЗЖ ваксината, разказа доц.Попов.

Още в средата на януари с ген.Мутафчийски обсъждахме възможността този вирус да стигне и нашата страна, още от тогава се подготвяхме за тази пандемия, посочи доцентът. Той разясни и различните видове лечение на COVI - 19. Хидроксихлорохинът има ефекта на махалото при нас, започна възхваляване, сега сме в другия край – абсолютно отричане, аз съм на мнение че истината е по средата, каза още Попов. Категорични увреждания не сме наблюдавани, първият ни пациент имаше данни за отлeпване на ретината, каза още медикът.

При лечението с кръвна плазма, най-важно е преливанията да са в точния момент, когато пациентът не е критичен, тогава резултатите са много добри, във ВМА са направени  7 преливания на кръвна плазма с положителен ефект върху болния, разясни още доц.Попов.

monitor.bg