България

След края на извънредното положение: 600 паркират в зелените площи

  29.05.2020 16:40             
След края на извънредното положение: 600 паркират в зелените площи

След края на извънредното положение от Столичния инспекторат са съставили 266 констативни протокола, 190 фиша, а 128 автомобила са принудително преместени на специализиран паркинг, като на всеки водач се съставя фиш, посочи Полина Асенова, началник сектор „Контрол по паркирането” пред БТВ. Това означа, че са две седмици нарушителите са близо 600.

Когато по време на ежедневните си проверки от инспектората установят нарушение, те снимат автомобила за доказателство. Правят панорамна снимка, за да се види къде е адресът, и една по-близка, за да се документира нарушението. Основното нарушение е, че е водачите са паркирали в зелени площи. Калта след това се пренася на уличното платно, като така се замърсява и въздуха, а всички искаме да дишаме чист въздух, каза Асенова.

Инспекторите пишат на нарушителите констативен протокол, а след това водачът трябва да се яви, за да му бъде съставен фиш. Ако не се яви, изискваме данните на нарушителя от отдел „Пътна полиция” и му изпращаме покана и му съставяме акт. Те са на стойност 50 до 200 лв., обясни началникът на сектор „Контрол по паркирането”  към столичния инспекторат.

Ако зелените площи са пред частен имот и са отредени за озеленяване, от инспектората също могат да наложат санкции.

monitor.bg