Свят

Хърватия приема туристи от 10 страни, без Сърбия

  29.05.2020 10:20             
 Хърватия приема туристи от 10 страни, без Сърбия

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви днес, че ще бъдат отворени границите за туристи от 10 страни, сред които не фигурира Сърбия, предаде Танюг.

Пленкович уточни, че това се отнася за Словения, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Полша и Германия. Техните граждани, заради благоприятната епидемична ситуация, няма да са длъжни да доказват причината за пътуване в Хърватия, но ще бъдат подлагани на епидемиологичен контрол и ще са длъжни да спазват препоръките на Хърватския институт за обществено здраве.

Премиерът каза, че това решение е взето след "блестящите резултати", постигнати от Хърватия в борбата с коронавируса. Списъкът на страните, чиито туристи са добре дошли в Хърватия, ще се разширява в зависимост от ситуацията, каза Пленкович.

През последните 24 часа в Хърватия е потвърден само 1 нов случай на коронавирус, с което общият брой достигна 2245. Вече са излекувани 2051, а 102 са починали, съобщи информационният сайт Индекс.

По-рано Черна гора обяви, че отваря границите си за туристи от страни, в които има не повече от 25 случая на коронавирус на 100 хиляди души, сред които Хърватия, Словения, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Австрия и Гърция. Официален Белград реагира остро на решението на Черна гора да не включи Сърбия в тази група, докато Подгорица твърди, че решението е взето единствено от здравни съображения.

monitor.bg