Бизнес България

Арестуваха братя Бобокови, още 4-има зад решетките след акция на Спецпрокуратурата

  28.05.2020 23:14             
Арестуваха братя Бобокови, още 4-има зад решетките след акция на Спецпрокуратурата

Братя Бобокови, които станаха днес обект на Спецпрокуратурата, са в топ десетката на най-големите богаташи в България, най-богатите русенци, пише "Епицентър".

Общо шестима бяха задържани днес, сред тях освен братята са заместник-министър Красимир Живков и още трима.

Фабриките им за горива и батерии показват зашеметяващи ръстове. Пламен и Атанас Бобокови имат фирма и във Великобритания, която се занимава с търговия на акумулатори и акумулаторен скрап. Тяхна е и идеята за първия частен нумизматичен музей, но проектът е спрян по ред причини.

Пламен Бобоков живее в Русе в къщата до Екатеринодар. Пред позлатената камина има послана кожа на бяла мечка. Преди няколко години караше единственото Infinity в България.

Братя Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл". „

Момчетата са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен – на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и стария комунистически род Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе. Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина. Въпреки че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка. Братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове". Единият е на 33 г., другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Завъртат и търговия с горива, после решили да произвеждат масла. И в 1993 година основават "Приста ойл", който сега е най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял. През 1995 година братята си построяват завод и започват производство на смазочни масла с марка "Приста". Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана. Сега втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата – струва 224 211 000 лв.

Братят имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия и пр. Имат и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Братята са серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. Дадоха 100 000 лв. за строежа на църквата "Всех Святих" в Русе. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир “Успение Богородично”, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще им целува ръцете цял живот. Те са и спортни спонсори. Допреди две години издържаха русенския футболен клуб “Дунав”, но след като феновете ги изпонаплюха, се отказаха. Влагат по 1 млн. евро годишно в „Приста Ойл Рали Тийм". Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на хора от криминалния контингент. Арестът на Боби Белята докара голяма беля на братя. Ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше новият закон и частните колекции не бяха легални. Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка.

След покушението срещу Манол Велев става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС" - организация с нестопанска цел.

Пламен Бобоков живее със семейството си в Русе в къща, паметник на културата. Построена е през 1900 година от голям арменски търговец, който емигрирал после във Великобритания, а синът му бил голям английски писател. В редките си интервюта в пресата братята повтарят едно и също по два повода. Първо и на двамата девизът бил: “Колкото повече, толкова повече”. А второто – не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак. Фондация “Братя Бобокови” е основана през 2005 г. с цел да осигури всички финансови и организационни условия за създаването и функционирането на Нумизматичен музей- Русе (НМР), като през 2008г. получава разрешение от Министерство на културата за неговото основаване и развитие на бъдеща дейност като частен музей. През 2007 г. фондацията закупува четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт трябваше да бъде адаптирана за Нумизматичен музей. Сградата е емблематичен архитектурен шедьовър за град Русе – бившата музикална гимназия, с архитект Удо Рибау. Построена е през 1901 г. със средства, събрани от протестантската общност в България с цел да се създаде сиропиталище с училище и детска градина към него. През годините последователно са се помещавали немско училище, френска мъжка гимназия, музикална гимназия, но дейността и е прекратена през 1986г. поради нанесените огромни щети от земетресението в Стражица. През 2009 година Управителят на фондацията Братя Бобокови - д-р Димитър Драганов - бе обвинен в иманярство - за пране на антични произведения на изкуството. Човекът на Бобокови е обвинен, че е събирал и съхранявал предмети с културно-историческа стойност, придобити по престъпен начин, а също и като организатор на престъпна група. Разследването срещу него се проточи близо две години. Ученият, който е и бивш директор на Историческия музей в Ямбол, беше задържан като ръководител на 19-членна банда за незаконни археологически разкопки. По това време професорът е шеф на отдел Археология в русенския музей. При акцията от 1 февруари 2008 г. в дома му са открити и после иззети 489 уникални антични монети на приблизителна стойност 370 хил. лева. Това са монети, сечени от скитски царе. При обиските на още 25 адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектувана антична колесница. Дни след операцията на ГДБОП пред медиите беше обявено, че иззетата от Драганов нумизматична колекция е собственост на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. Професор Драганов декларира, че е обработвал колекцията както за регистрация, така и защото пишел книга за нея. Тя му била предадена с протокол от 15 ноември 2007 г., подписан от собственика й Пламен Бобоков. Източници, близки до разследването, обаче твърдят, че монетите е трябвало да бъдат продадени на голям музей в Западна Европа.

Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън България; отпечатала е осем научни монографии в областта на нумизматиката и над 30 други научни публикации; участвала е с доклади и постер-презентации на световните нумизматични конгреси в Мадрид, Глазгоу (Шотландия) и Таормина (Сицилия). Активно развива образователна и научна дейност, свързани с популяризиране на българската култура и история. Самият Драганов разказа, че проблемите му с правоохранителните органи датират от лятото на 2007 година, когато започнала процедурата по регистрацията на колекцията на братя Бобокови. Братя Бобокови бяха задържани днес. Собствениците на "Приста Ойл" са разследвани са участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери. По непотвърдена информация двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане.

Епицентър