Свят

Френските депутати одобриха електронното следене

  28.05.2020 16:27             
Френските депутати одобриха електронното следене

Френските депутати одобриха използването на приложението СтопКовид за борба срещу епидемията от коронавируса, предаде АФП.

Приложението проследява случаите на контакт със заразени, но има опасения, че може да навреди на индивидуалните свободи.

Потребителите инсталират приложението доброволно. То ще ги предупреждава автоматично, ако неотдавна са имали "продължителен контакт" с лице, което е дало положителен тест за коронавируса, за да може и те да си направят тест. За продължителен се смята контакт от разстояние по-малко от метър, в продължение на над 15 минути.

Приложението използва блутут технологията на телефона, което позволява на телефоните да осъществяват контакти на кратко разстояние, а не джипиес данните.

Горната камара на френския парламент ще обсъди приложението и ще гласува вечерта. Решенията на двете камари не са задължителни за правителството, но имат голямо символично значение.

Правителството не спира да подчертава, че приложението се инсталира доброволно, запазва анонимността и е "временно", отбелязва АФП.

Приложението може да стане достъпно още този уикенд, заяви Седрик О, френският държавен секретар по въпросите на дигиталната икономика. Той подчерта, че се очаква приложението да има незабавна полза.

В същото време, късно в сряда Френското здравно министерство съобщи в изявление, че смъртните случаи, свързани с коронавируса, в последното денонощие са се увеличили с 66, достигайки общо 28 596, предаде Ройтерс.

За седми ден броят на новите смъртни случаи е под 100, а броят на новите заразени се е увеличил съвсем малко, което може да означава, че най-тежкият период от епидемията в страната може засега да е отминал. Между 1 и 15 април новите смъртни случаи бяха средно 910 за денонощие, припомня агенцията.

Потвърдените случаи са станали със 191 повече за денонощието, с което стават общо 145 555. Броят на пациентите с коронавирус в болниците е намалял с 584 души до общо 16 264 - най-резкият спад от началото на епидемията. Пациентите в интензивно отделение са 1555 - с 54 по-малко, с което се запазва низходящата тенденция от последните близо седем седмици.

Френският премиер Едуар Филип ще представи подробно нови стъпки в облекчаването на продължилите два месеца карантинни мерки, въведени на 17 март. Възможно е те да включват отваряне на баровете и ресторантите в някои части на страната.
monitor.bg