Свят

Ужас без край: Втора вълна от К-19 заля Южна Корея 2 месеца след затихването на първата

  28.05.2020 11:55             
Ужас без край: Втора вълна от К-19 заля Южна Корея 2 месеца след затихването на първата

Южна Корея регистрира най-голямото увеличение на новите случаи с коронавирус за близо два месеца, обявиха властите, които се опитват да потушат новите огнища на фона на опасения от възникване на втора вълна. Това съобщават международните медии.
Страната е разглеждана като световен модел за спиране разпространението на коронавируса.
От Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията уточниха, че днес са потвърдени 79 нови случая, с които се увеличават общо до 11 344. Повечето са в гъстонаселен район на столицата Сеул. Това представлява най-голямото увеличение от 81 случая на 5 април.
69 случая са засечени в склад на фирмата за електронна търговия Coupang в град западно от Сеул, поясниха от центровете. Около 4100 работници и клиенти, посетили склада, са под карантина. Властите очакват да продължат да растат новите случаи, свързани със склада.
Южна Корея започна да разхлабва ограничителните мерки. Музеите и църквите отвориха врати, а професионалните спортове започнаха новите сезони по-рано този месец, но без присъствието на публика. Милиони ученици се върнаха в клас като част от постепенното отваряне на училищата.
Страната като цяло контролира разпространението на заразата с програмата "проследи, тествай и лекувай".
Междувременно Банката на Корея прогнозира първото годишно свиване на икономиката на страната от 90-те г. на миналия век. Банката намали основните лихви до рекордно ниско ниво.
Дванадесетата най-голяма икономика в света ще се свие до 0,2%, прогнозира банката, което е драматичен спад от прогнозата през февруари за 2,1% растеж.
Основната лихва е намалена с 25 базисни пункта до 0,5%. Това е второто понижение за период от три месеца след изненадващите 50 базисни пункта до 0,75% през март.
БВП се сви с 1,4% на годишна база през първото тримесечие - най-големият спад от последната четвърт на 2008 г.
Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира икономиката на Южна Корея да се забави с 1,2% през 2020 г.
По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) по света има над 5,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 349 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 5,6 млн. случая и повече от 355 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 2,3 млн. души.

Източник: Блиц.бг