Свят

COVID-19 остави всеки шести млад човек в света без работа

  28.05.2020 10:55             
COVID-19 остави всеки шести млад човек в света без работа

Основните жертви на икономическата криза, която беше породена от пандемията от коронавируса, са младите хора. Всеки шести млад човек е без работа. Това сочат данните от проучване на Международната организация на труда (МОТ), публикувано от Франс прес.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър отправи призив към правителствата да обърнат специално внимание на това "поколение на карантината" и да не доскат то да бъде дългосрочно засегнато от кризата. 
 Шефът на МОТ обясни, че младите хора са засегнати по диспропорционален начин от кризата заради сътресенията на пазара на труда и в сектора на образованието и обучението.
 Проучването на МОТ, което е проведено сред пладежи под 29 години, показва, че всеки шести анкетиран е спрял работа заради появата на COVID-19. А работното време на тези, които са запазли работата си, е с 23% по-малко. 
 Около половината от младите студенти отчитат вероятно забавяне в пълното завършване на обучението им, а други 10% от тях смятат, че няма да успеят да завършат. 
С близо 13,9% през 2019 година, безработицата вече беше най-висока сред младежите, отколкото при всяка друга група от населението. Около 267 милиона млади хора бяха безработни, без да посещават училище или да се обучават. 
 Работещите, които попадат във възрастовата група 15-24 години, са заемали работни места, които ги правят по-уязвими. Работата им е била зле платена или неформална. Някои са и със статут на мигранти. 
Гай Райдър предупреди, че ако не се вземат спешно мерки за подобряване на ситуацията, може да се наложи да носим на плещите си наследството на вируса за десетилетия напред.

Източник: Монитор