Бизнес Събития

Съветници "дръпнаха ръчната спирачка" на важен проект в Криводол

  27.05.2020 16:35             
Съветници \

Мнозинството в общинския съвет на Криводол демонстрира пренебрежение към избирателите си и на днешното заседание гласува против реиализацията на важен екологичен проект, научи „Конкурент“. Членовете на местния парламент, избрани от ГЕРБ и БДЦ „дръпнаха ръчната спирачка“ на инициативата за рекултивация на бившето депо за отпадъци. Докладната за него внесе кметът Христо Доков.

Депото съществува от над 40 години в местността „Тепето“, а идеята на градоначалника е да го рекултивира. Проектът е съгласуван с всички институции, осигурено е и финансиране за дейностите чред проект пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. За да тръгне дейността обаче се изисква одобрение от общинския съвет, каквото не се се получи на днешната сесия.

„Председателят на общинския съвет и на партия ГЕРБ в Криводол г-н Комитски и неговите двама съветници се въздържаха в гласуването по този проект, с което на практика гласуваха „против“ това да има рекултивация на съществуващото от 40 години сметище. Това се случва напук, защото проектът „Закриване, рекултивация и мониторинг на депо за твърди битови отпадъци“ е изготвен и съгласуван на всички институции“, коментира след гласуването кметът Христо Доков.

Предложението е да се изградят 10 кладенци, които да улавят биогаза, генериран от бившето сметище, както и система за улавяне и обезвреждане на отпадните продукти, които продължават да се отделят във вътрешността на бившето депо.

Според кмета Доков вотът в залата е бил „против интересите на хората от община Криводол и обслужва личните интереси“ на някои хора. Заради отпора от страна на съветниците от ГЕРБ и групата на БДЦ предложението не беше прието.

В Криводол вече открито се говори, че градът се управлява от мнозинство, образувано от икономически, а не партийни интереси.