Събития

Обещаха ни нов път от Видин до Ботевград и тунел под Петрохан

  29.05.2020 10:03             
Обещаха ни нов път от Видин до Ботевград и тунел под Петрохан

Скоростен път от Видин до Ботевград, по който да преминава трафика от и за Сърбия и Румъния, както и тунел под прохода Петрохан са една от двете мечти, с която през последните 30 години залъгват хората от Северозапада.

И ако на 4-лентовото шосе, с по две платна във всяка посока, вече му се вижда първата копка, то под връх Ком още дълго няма да се дълбае. Поне така изглеждат нещата с днешна дата, макар да има заявени намерения.

За пътя, който трябва да е на мястото на Е-79, условностите са много, но все пак гражданското общество успя след серия от протести край Видин да накара правителството на Борисов да обещае, а в последствие и да приеме за свой приоритет изграждането на надежден маршрут до Дунав мост 2. Очаква се до месец да стартират и 2 лота наведнъж – между Мездра и Ботевград и от Видин до Макреш.

Тук е мястото да споменем и още 2 грандиозни проекта, които щяха да съживяват Северозапада – ски зоната „Ком“ трябваше да е привлякла милиони туристи край Берковица, а подобен проект щеше да съживи района на Чупрене със зона „Миджур“. За двете начинания няма нито инвеститори, нито интерес, нито пари. Така ще е поне до следващите избори, когато темата отново ще се притопли и сервира пред избирателя.
Още по темата ще намерите в днешния брой на "Конкурент" - вестникът на Северозапада.