Събития

Идеята за възраждането на Северозапада не е нова

  29.05.2020 09:01             
Идеята за възраждането на Северозапада не е нова

Идеята за възраждането на Северозападна България не е хрумнала днес и сега на БСП. Ако се бяха случили и 1/3 от чутите досега обещания, регионът щеше да е на нивото на Люксембург. Но не е, а вина за това имат всички политически партии, управлявали страната през последните 30 години.

Добрите намерения за рестарт на местната икономика, за привличане на инвестиции от Европа и други, по-напреднали региони на страна, за изграждане на високоскоростен път от Видин до София... се завъртат преди всички избори, а след вота на народа политиците забравят какво са обещавали.

Досега най-близо до реализация на тези намерения беше вторият кабинет на Бойко Борисов, който управляваше страната в мандата на 43-о Народно събрание.

По онова време сегашният кмет на Мездра Иван Аспарухов беше заместник-министър на министерството на регионалното развитие, а под негово ръководство беше изготвен стратегически документ, наречен "Πpoгpaмaтa зa цeлeнacoчeнa инвecтициoннa пoдĸpeпa зa paзвитиeтo нa Ceвepoзaпaднa Бългapия“. Проектът за възраждане на региона беше представен в края на 2015 г. на различни форуми, организирани в Монтана, Враца и Видин. В направленията "Cъживeнa иĸoнoмиĸa", "Уĸpeпeн чoвeшĸи pecypc" и "Инфpacтpyĸтypa и eĸoлoгия" трябваше да се реализират cтpaтeгичecĸи цeли, които бяха определени след разглеждането на 549 пpoeĸтa зa Ceвepoзaпaднa Бългapия.

По онова време зам.-министър Аспарухов уверяваше, че финансирането е осигурено, а oдoбpeнитe пo пpoгpaмaтa пpoeĸти щe ce финaнcиpaт c цeлeви cpeдcтвa oт бюджeтa, oт eвpoпeйcĸитe фoндoвe и чpeз пyбличнo-чacтнo пapтньopcтвo. Властта обещаваше да налее 1 800 000 000 лева в 646 градове и села от 51 общини в Северозападния регион, в който попадат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Но форум, проведен във Видин проф. Вили Лилков, един от радетелите за възраждане, стигна и по-надалече в мечтите – щяло да се дават бонуси на фирмите, проявили интерес да инвестират в региона.

Зад добрите намерения застанаха експредседателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов и три пъти избиран за народен представител в Монтанско, заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов, представител на Врачанско.

Месеци по-късно Аспарухов подаде оставка, тъй като партията му АБВ оттегли подкрепата си за кабинета на Борисов. Стана ясно и, че пари за стратегическото възраждане на региона няма, а и 43-ото Народно събрание не завърши мандата си и беше разпуснато в края на януари 2017 г.