Свят

Приложението за COVID-19 става задължително в Катар

  25.05.2020 15:10             
Приложението за COVID-19 става задължително в Катар

Катарското правителство взе решение да задължи населението да използва приложението за борба с коронавируса Ehteraz, съобщава Al Jazeera.

В малката арабска държава има регистрирани 40 000 случая на инфектирани с COVID-19, но само 23 смъртни случая, свързани с болестта.

Здравните власти издадоха заповед, с която всеки, който напуска дома си, трябва да включва апликацията на своя смартфон, за да може в реално време да се следи за влизане в контакт със заразен от вируса.

Глобата за неспазване на новата заповед може да достигне до $55 000 или 3 години затвор.

Приложението използва лични данни от телефоните и разчита на GPS и Bluetooth, за да изпълнява функциите си, което е повод правозащитните организации в Катар да възроптават срещу решението.

Отговорът на Здравното министерство е, че събираната информация ще се използва само от здравните инспектори, а други служби, като полицията, няма да имат достъп.

Световната здравна организация (СЗО) също взе отношение в глобалното използване на подобни апликации, като предупреди властите, че не могат да разчитат прекалено на тях, защото подаваната информация зависи основно от самите потребители, а не от експерти в областта на вирусологията.