Крими

3-ма получили „оферта” да сложат бомба под колата на шеф на съда във Враца

  25.05.2020 13:43             
3-ма получили „оферта” да сложат бомба под колата на шеф на съда във Враца

Двама тайни свидетели са проговорили за три “оферти” да бъде заложена бомба в колата на шефа на районния съд във Враца Васил Ганов, пише 24 часа. Свидетелите са със скрита самоличност под номера 540 и 541. Те са разпитани пред съдия на 5 и 7 май т.г. и са дали показания срещу врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря ѝ Деница, която е помощник-адвокат. Двамата твърдели, че жените са се свързали с тях, след като били пуснати от ареста по дело за участие в група за измами.

Румяна и Деница Тодорови бяха задържани и обвинени на 5 март с още двама мъже - единият е състудент на Деница, а другият - неин приятел.

На 17 март обаче апелативният спецсъд пусна Румяна срещу 5000 лв. гаранция, а дъщеря ѝ - под домашен арест.

Тогава те бяха разследвани по делото за групата за измами. Преди дни обаче стана ясно, че майката и дъщерята са подозирани и че са търсили човек, който да сложи бомба под колата на районния съдия Васил Ганов. За подобно нещо обаче двете нямат обвинение.

Тайните свидетели заявили, че след като се прибрали у дома, жените поискали “услуга” от тях - да поставят взривно устройство под шофьорското място на съдия Ганов. “Същата молба била отправена към още няколко човека”, заяви прокурор Николай Димитров в спецсъда, където майката и дъщерята бяха изправени миналата седмица.

Свидетел номер 540 твърдял, че след разговора с него в края на март “същата оферта” била отправена към още двама души. Част от показанията му били потвърдени и от свидетел 541.

Криминалистите им повярвали, тъй като по-рано - при акцията на МВР на 5 март, е открита самоделна бомба в помещение, ползвано от друг от обвинените по делото. Специалисти го огледали и се произнесли, че то е “годно за използване” и е предназначено за поставяне под кола. Мотивът да се организира атентат срещу съдията обаче не е ясен. Тепърва ще се изяснява дали заговорът има връзка с разглеждани от него дела.

“Много съжалявам, че прокуратурата вярва на тези хора (на свидетелите - бел. ред.).

Единственото, което съм правила, е да си приключвам делата”, заяви пред съда адвокат Тодорова. Тя твърди, че през последните 2 месеца не е имала разговор с “хора от криминалния контингент”.

“Ние не правим незаконни неща. Задържаха ме на рождения ден на сина ми. Той е на 12 г., отблъскваше ме. Не намериха нищо незаконно вкъщи. Иззеха само един телефон”, каза дъщеря ѝ.

Заради разкритията около бомбата Тодорови бяха арестувани повторно на 20 май. Деница твърди, че е спазвала домашния арест, наложен ѝ през март, и не смеела да излиза, за да “не я натопи някой”. Напускала е дома си само на 4,5 и 6 май с разрешение на прокурор за прегледи във връзка със остри кризи от камъни в жлъчката и други здравословни проблеми.

Деница разказва, че докато била под домашен арест, неин клиент дошъл “под терасата ѝ”. Предупредил я, че служители на ГДБОП щели да  намерят човек, който да каже, че Тодорови ще поръчат фалшиви документи, за да избягат от страната. А ако това не стане, щели да ги натопят, че ще сложат бомба на “висшестоящ човек”.

“Тези 2 дами имат много силен враг във Враца. Защо - не знам”, казва адвокатът им.

Мотивът на прокуратурата да поиска постоянен арест за Тодорови, е, че мерките им за неотклонение - парична гаранция и домашен арест, вече не са ефективни и не могат да предотвратят опасността от ново престъпление. Спецсъдът върна двете в ареста, но те могат да обжалват решението пред апелативния спецсъд на 28 май.

Тодорови остават с обвинението за участие в група за измами, но според част от съдиите, заседавали по мерките за неотклонение през март, по делото има по-скоро улики за престъпно сдружение. До момента са събрани над 6 тома с доказателства.

Тодорови са дали писмени декларации с обяснения за връзките и отношенията им с останалите обвиняеми. Според съда обаче на този етап те не могат да се ползват като доказателство, тъй като не са събрани по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).