Свят

Цялото крайбрежие на Западна Австралия бедства заради мощна буря

  25.05.2020 13:00             
Цялото крайбрежие на Западна Австралия бедства заради мощна буря

Десетки хиляди домове, търговски обекти и бизнес офиси останаха без ток, има изкоренени дървета и поражения по сгради на огромна територия по западното крайбрежие на Австралия от разразила се там мощна буря, започнала още вчера, предаде Асошиейтед прес.
Властите засега не съобщават за жертви и пострадали хора, но казват, че такава буря има "веднъж на десет години". Според синоптиците тя е предизвикана от остатъци от късносезонен циклон, получил названието Манга, който се движи над южната част на Индийския океан и се сблъсква със студен атмосферен фронт, движещ се на североизток.

Тази нестабилна атмосферна система засяга 1200-километрова отсечка от западното австралийско крайбрежие от Карнаваро до Кейп Лийуин, включвайки и Пърт - столицата на щата Западна Австралия и най-голям град в тази част на страната. Скоростта на ветровете в Пърт през изминалата нощ надхвърляше 90 км/ч, а в Кейп Лийуин бе измерена скорост от 132 км/ч, съобщиха метеоролозите. Такива скорости в района за месец май не са измервани от 2005 г.
Ветровете са съпроводени и от проливни дъждове по цялото западно крайбрежие на Австралия. Осемметрови вълни предизвикаха много поражения по бреговата линия. На-тежко е положението в югозападните райони.
Очаква се днес следобед местно време бурята да започне да затихва. В разгара й без ток останаха 65 000 домове и бизнес обекти, съобщи регионалният премиер Марк Макгоуън.
Провинция Западна Австралия е една от най-големите териториални единици (провинции или щати) в света. Тя е с почти два пъти по-голяма площ от най-обширния американски щат, Аляска.