Свят

Финландски експеримент с коронавирус обнадеждава света

  24.05.2020 12:20             
Финландски експеримент с коронавирус обнадеждава света

Проведен във Финландия експеримент показва, че кучета могат да бъдат обучени да откриват COVID-19. Така в бъдеще тези животни могат да бъдат използвани за откриване на заразени в домове за възрастни хора и по летищата, уточнява "Дойче Веле".

В пилотно изследване на Хелзинкския университет кучета, обучавани за помощници при медицинска диагностика, само за няколко седмици са се научили да различават (по миризмата на урината) пациентите с COVID-19 от здравите участници в експеримента.

"Останахме приятно изненадани колко бързо кучетата се научиха да различават новата миризма", казва Анна Хийлм-Бьоркман, доцентка във Ветеринарномедицинския факултет на Хелзинкския университет. Кучетата идентифицират миризмата с точност, близка до тази на PCR-тестовете, добавя тя. Откритие с бъдеще Обещаващите резултати от Финландия ще послужат и на други екипи, които тренират кучета-търсачи да се включат в борбата с COVID-19.

От Германския център за кучета-асистенти казват, че имат нужда от повече информация дали обучението с вируса е безопасно за хората и животните. "Вирусолозите ни посъветваха да не го правим – в крайна сметка досега знаем прекалено малко за вируса", казва Лука Барет от организацията. Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на COVID-19. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмата на урината на пациентите, което помага на кучетата да реагират на заболяването. 

"Според едно изследване, кучетата разпознават левкемията с вероятност от 93%, а рака на белите дробове – дори на 97 процента", обяснява Барет. Животните могат да идентифицират и други онкологични заболявания, сред които рак на кожата, на дебелото черво, на яйчниците и на простата. Кучетата разпознават и болестта на Паркинсон - при това години преди появата на първите симптоми на заболяването, което е от изключителна помощ за ранното диагностициране.

Животните тренират и за идентифициране на малария. За момента обаче те познават 7 от 10 заразени, което е недостатъчно. В пъти по-силно обоняние от човешкото Обонянието при кучетата е около един милион пъти по-силно от това на човека. Хората разполагат с около пет милиона клетки за обоняние, дакелът – със 125 милиона, а немската овчарка – с 220 милиона. Кучетата правят 300 кратки вдишвания на минута, по този начин клетките на обонянието се изпълват с нови частици постоянно. Освен това възприемат различна миризма отляво и отдясно – така те могат едновременно да усещат заобикалящата ги среда и да преследват конкретна следа.

Породите лабрадор ретривър, кокер шпаньол и овчарка са сред тези, които се обучават да откриват наркотици и взривни вещества. Всяко куче обаче може бъде научено да открива само един вид онкологично заболяване. Също и във Франция кучета биват обучавани да реагират на новия коронавирус Кучетата се обучават чрез контейнери, които съдържат миризма или пот. Щом идентифицират миризмата, кучетата чуват "клик" и получават награда под формата на храна. Ценен помощник в борбата срещу COVID-19 В момента малко животни и техните стопани работят в болници, при това доброволно. Класическата медицина и здравните каси до голяма степен са скептични към този метод на ранното диагностициране. Ако направените открития във Финландия се потвърдят, кучетата търсачи могат да се окажат ценен помощник в борбата срещу новия коронавирус. Според Лука Барет, те могат да помогнат за превенцията на разпространението на заразата при футболни мачове, големи събития или на летища. И не само да проверяват пътниците. Кучета търсачи могат да обхождат самолетите преди пасажерите да се качат, за да установят дали на борда на машината има COVID-19.

Дойче Веле