Свят

Това е лекарството, което бързо гони Covid-19

  24.05.2020 07:11             
Това е лекарството, което бързо гони Covid-19


Антивирусното лекарство “Ремдесивир“ съкращава времето за възстановяване при пациенти с коронавирус, сочат пълните резултати от проучване, публикувано в петък вечер. Пълните резултати от изследването, проведено от американската правителствена агенция Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), бяха публикувани от New England Journal of Medicine.

Съединените щати разрешиха спешната употреба на “Ремдесивир“ в болниците на 1 май, последва ги Япония, докато Европа обмисля какво да стори. Проучването установява, че “Ремдесивир“, инжектиран венозно ежедневно в продължение на 10 дни, ускорява възстановяването на хоспитализирани пациенти с COVID-19 в сравнение с плацебо при клинични тестове на малко над хиляда пациенти в 10 държави. На 29 април директорът на NIAID Антъни Фаучи, който стана доверено лице на американското правителство по пандемията на коронавирус, заяви, че предварителните доказателства показват, че “Ремдесивир“ има „ясно очертан, значителен и положителен ефект при намаляване на времето за възстановяване“. Националните здравни институти, от които NIAID е част, заявиха в петък в онлайн изявление, че специалистите установяват, че “Ремдесивир“ е най-полезен за хоспитализирани пациенти с тежко заболяване, които се нуждаят от допълнителен кислород“.

Авторите на проучването обаче предупреждават, че лекарството не предотвратява всички смъртни случаи. “Като се има предвид високата смъртност, въпреки употребата на “Ремдесивир“, е ясно, че самото лечение с антивирусно лекарство вероятно няма да бъде достатъчно“, казаха те. Около 7,1% от пациентите, получавали “Ремдесивир“ в пробната група, са починали в рамките на 14 дни - в сравнение с 11,9 процента в групата на плацебо. Резултатът обаче е малко под прага на статистическа надеждност, което означава, че може ефектът може да се свежда до случайност, а не до способност на лекарството.

New England Journal of Medicine