Спорт

Betindex.net предрича: Историческият баски финал за Кралската купа може да се играе и догодина

  22.05.2020 14:54             
Betindex.net предрича: Историческият баски финал за Кралската купа може да се играе и догодина

Турнирът за Кралската купа очаква своята развръзка – кой ще спечели трофея за 2020 г. При това финалът е повече от интересен, тъй като за първи път един срещу друг ще се изправят двата най-силни баски клуба – Атлетик Билбао и Реал Сосиедад. Двата водещи отбора от северната част на Испания си осигуриха класиране за последния двубой в началото на март, а само няколко дни по-късно дойде и решението цялата футболна активност – не само в страната, но и в Европа, да бъде преустановена.

 

Пандемията COVID-19 лиши баските привърженици от мечтания финал, който по програма трябваше да се състои на 18 април в Севиля. Въпросът е кога ще се определи носителят на трофея, а според бетиндекс това може да се случи през следващия сезон и дори през 2021 г. Основната причина за толкова сериозно отлагане е изискването в следващите месеци да се играе на празни стадиони.

Атлетик Билбао и Реал Сосиедад искат да се срещнат пълни трибуни

В това отношение и двата клуба се обединиха и заявиха пред Испанската кралска футболна федерация – такъв финал не трябва да се състои без фенове. И в интерес на истината получиха подкрепа от шеха на националната централа Луис Рубиалес, което може би е в противовес с искането на УЕФА – всички първенства и турнири да бъдат завършени до края на лятото, а ако не може да се играе, да се определят класирания и победители.

Но заради историческия характер на такъв сблъсък всички в Испания са склонни да подкрепят идеята на клубовете от Билбао и Сан Себастиан. Атлетик е вторият най-успешен тим в турнира за Кралската купа, като е печелил трофея 23 пъти (повече купи има само Барселона – 30) и е играл в общо 37 финала. Реал Сосиедад е триумфирал само в два финала и е губил други 5. Но нито един път с изключение на далечната вече 1910 г. двата отбора не са си оспорвали този трофей в директен сблъсък. Затова баските фенове бяха толкова ентусиазирани от предстоящия двубой и настояват той да се състои пред публика. Дори и това да се случи през 2021 г., ако това се налага от предпазливия подход срещу потенциална нова вълна от коронавируса.

Проблемът е кой ще играе в Европа

Тъй като турнирът за Кралската купа определя единия от трите испански участника в Лига Европа, отлагането на финала за следващия сезон поставя проблем пред Испанската федерация. В крайна сметка бяха определени вариантите за евроучастници, ако двубоят за трофея между Атлетик и Реал Сосиедад не се изиграе до края на лятото.

Ако и двата отбора завършат в първата шестица на Ла Лига, тогава решението е най-просто – за евротурнирите ще се класира седмият в Испания. От испанската федерация предложиха при друго класиране следните варианти – ако единият отбор завърши в първата шестица, т.е. осигури си класиране с позицията си в първенството, то другият вземе евроквотата от Кралската купа. Ако пък и двата отбора останат извът Топ 6, в Лига Европа да играе този с по-предно класиране.

От УЕФА обаче не са съгласни напълно с тези опции. Ако финалът не се изиграе до края на август 2020, от европейската централа просто ще се спрат на 7-ия в класирането на Ла Лига, независимо от това на какви позиции завършат Атлетик Билбао и Реал Сосиедад. Но дори и това не притеснява двата баски клуба – за тях е най-важно да създадат празник за своите привърженици.