Крими

При мащабна акция! Заловиха 6-ма, гледали голямо количество канабис край Селановци

  22.05.2020 12:13             
При мащабна акция! Заловиха 6-ма, гледали голямо количество канабис край Селановци

Шестима мъже са задържани за отглеждане на голямо количество растения от рода на конопа в трудно достъпна местност край Селановци, съобщиха преди минути окръжния прокурор на Враца Десислав Начков, колежката му от Оряхово Гергана Кюркчийска и директорът на ОД МВР-Враца ст. комисар Янко Янколов.

 „Това е поредната проведена съвместна акция между областната дирекция на МВР и прокуратурата в Оряхово. Тази акция не е единствена, тя е една от многото на територията на страната, които са по стратегията на главния прокурор за борба с битовата престъпност“, заяви Начков.

„В резултат на отличната оперативна работа беше локализиран терен в землището на населеното място - теренът на бившите лозя. Теренът е изключително трудно достъпен, ползвана е високо проходима техника, включително ресурс на гранична полиция. Той е изключително добре подбран“, заяви районния прокурор на Оряхово Гергана Кюркчийска.   

Специализираната съвместна операция, по която е образувано досъдебно производство е била проведена на 15 май, като в нея са участвали и сили на гранична полиция с високопроходими автомобили заради трудно достъпния терен в който се намирала плантацията. По думите на Кюркчийска мястото било добре скрито в района на бивши лозя. Въпреки всичко ударният екип не могъл да стигне до терена с високопроходимите автомобили и се наловило да обградят място пеша.

На мястото открили 106 броя добре гледани растения от рода на конопа и множество спомагателни инструменти за отглеждането на растенията. Теренът бил обезопасен с фотокапани, като на мястото е намерен и геран, който е използван за поливане на насажденията.

 

На място ударната група униформени задържали един мъж, а в последствие и още трима, които участвали в засаждането и отглеждането на растенията. Четвъртият от групата успял да избяга и да се укрие, но не за дълго.

След обиски и претърсвания на имоти в Селановци било разкрито местонахождението му – в бивак на брега на Дунав, който бил оборудван сериозно. Там имало палатки, спални чували, че дори и плазмен телевизор.

По думите на Кюркчийска там беглецът се укривал два дни преди да бъде заловен от униформените.

При обиските в жилищата на задържаните са открити още растения от рода на конопа, вещи за оранжерийно отглеждане на растенията, над 200 броя кофички за засаждане на коноп, CD-та, видеонаблюдение, голямо количество боеприпаси, множество препарати за растителна защита и много други улики.

В хода на разследването са задържани още двама участвали в засаждането и отглеждането на забранените растения.

Петима от задържаните вече са с постоянна мярка за задържане под стража, а шестият е освободен от ареста с парична гаранция. Двама от тях са стари познайници на полицията и за тях е известно, че употребяват наркотични вещества.

Трима от групата са криминално проявени и са вече осъждани за същото, а другите двама са с чисто криминално минало.

Като допълнение Начков заяви, че наказанието предвидено по НК е от 2 до 5 години лишаване от свобода и от 5 до 10 000 лева. Беглецът пък може да получи до 5 години затвор.

Всички задържани са имали много висок стандарт на живот – имоти, коли, пари… Никой от тях не е работил и не е имал трудов договор.

„Успяхме да се справим. Продължаваме работа в същата посока и със същия ентусиазъм“, каза Янколов, който определи акцията като много трудна, защото населеното място е малко и там всички се познават.