България

Връщат Любо Трайков в затвора

  21.05.2020 15:13             
Връщат Любо Трайков в затвора

Уби трима със 100 км/час и пиян, но бе пуснат предсрочно условно. Докато бил в затвора, го пускали всеки месец в отпуск.

Бизнесменският син Любомир Трайков, който на 18 ноември 2016г. с 0,80 промила алкохол връхлетя с близо 100 км/час с луксозното си „Ауди А7“ друг автомобил и уби трима души, ще бъде върнат зад решетките. Там той ще доизлежи присъдата си от едва 5 години затвор, реши Апелативният съд в Пловдив с председател съдия Магдалина Иванова и членове Деница Стойнова-докладчик и Велина Антонова.

Те отмениха определението на окръжния съд, с което Трайков бе пуснат на свобода предсрочно условно с мотива, че липсват данни той да се е поправил и да е осъзнал каква трагедия за три семейства е причинил. Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на Окръжната прокуратура в Пловдив, след като преди три седмици синът на местен транспортен бос бе пуснат на свобода предсрочно.

Катастрофата стана на бул. „Руски“ в късните часове на деня. Бащата на три деца Атанас Ламджиев бил до късно на работа, тъй като съпругата му Корнелия била безработна и той трябвало да осигурява прехраната на семейството си. Когато приключил, предложил на колежките си – студентката Полина Караиванова и младата майка Виолета Стоянова, да ги откара до домовете им. Заедно с тях тримата бил и млад мъж, роднина на Атанас. Четиримата били в старото „Пежо 405“ на Ламджиев, който правел ляв завой на една от пресечките на бул. „Руски“. В същото време от кръстовището на „Руски“ с бул. „Шести септември“ с бясна скорост се задало новото „Ауди“, шофирано от Любо Трайков. Според автотехническата експертиза Ламджиев е правел ляв завой с 19 км/час и не е можел да види аудито заради високата му скорост. Бащата на три деца е имал само 1,1 секунда време да реагира, но  това не се е случило и последвал фаталният сблъсък. На място загинаха бащата на три деца и Виолета Стоянова, а Полина Караиванова загуби живота си седмица по-късно в болница. Не е ясно кога точно е била взета алкохолната проба на бизнесменския син, но резултатът от нея бил 0,8 промила алкохол в кръвта. След като той бе пуснат предсрочно от затвора, миналата седмица от мъка по съпругата си и заради ранното пускане на свобода на Трайков, вдовецът на Виолета - полицай Петър Богунски, почина от инфаркт.

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно, че Любо Трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание - всичко 3 години 7 месеца и 21 дни, а  неизтърпеният остатък е 1 година, 4 месеца и 9 дни. Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него,  следва да се установи на базата на изготвения спрямо Трайков план на присъдата,  какъвто в случая липсва.

Отделно от това от наличните в досието на осъдения първоначален и текущ доклад, и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – „Отношение към правонарушението“. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Трайков, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден, считат апелативните магистрати.

За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Любомир Трайков е бил стимулиран и то впечатляващо често с  домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време. Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че той е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Източник: Монитор