Събития

Бурята изрови улици и пътища в Монтанско

  21.05.2020 12:01             
Бурята изрови улици и пътища в Монтанско

Пороят изрови улици и пътища в Монтанско. Няма данни за унищожителни градушки, съобщават от хидро-метеорологичната станция в града.

По информация на кмета на Вършец Иван Лазаров ледени късове с големината на орех са се изсипали над селата Спанчевци, Драганица и Черкаски. В момента се оглежда дали градушката е нанесла големи щети. Пострадали са автомобили.

Според метеоролозите най-силна е била гръмотевичната буря  в района на Лом. Там  дъждът, изсипал се между 22 и 24 часа буквално е отнесъл части от улици. Най-пострадали са стръмните участъци, тъй като огромни количества вода са се стичали по наклона, коментират жители на Лом.

От общината съобщават, че над два часа и половина градът е бил без електричество. Улица „Софийска“, която е републикански път II-81 Лом-Монтана-София, буквално бе непроходима и засипана с трошен камък и бордюри. Ремонтът на улицата не е завършен вече втора година, алармират от управата.В района на бензиностанцията  десетки коли са останали  във водния капан, докато пътният участък не бъде отводнен. Засегнати са улиците  „Батак“, „Хан Омуртаг“ и още десетки.

„Крайно време е „Агенция Пътна инфранструктура“ да ремонтира улица „Софийска“, това не може да продължава така, всякакви срокове вече минаха и хората с право негодуват! А за ремонт на пострадалите градски улици ще искаме помощ от фонд „Бедствия и аварии“., каза  кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов.

По улица „Добруджа” е почти невъзможно преминаването, алармират граждани. Тя не е ремонтирана основно от години. Всяко лято се кърпят дупки, а тази нощ дъждът е изровил старите и е отворил нови, казват живеещи там.

В ниската част на града е имало закъсали автомобили. Спасителни екипи на пожарната са ги вадили от водата и са отпушвали шахтите.

По данни на ломчани в града има много наводнени мазета.

В района на Лом са регистрирани и най-големите количества дъжд. Станцията в село Василовци е измерила 60 литра на квадратен метър. 30 литра на квадрат е наваляло в нощта срещу четвъртък в района на Вълчедръм, 24 литра край село Бъзовец и 11 литра в община Бойчиновци. Там измерването се прави в село Лехчево.

В планинския район дъждът е бил между 20 и 40 литра на квадрат. В Берковица са паднали 38 литра, в Чипровци 28 литра, Говежда – 23 литра, а в Монтана дъждът е бил около 20 литра на квадратен метър.