България

Бивши членове на ВСС искат оставката на Лозан Панов

  21.05.2020 11:43             
Бивши членове на ВСС искат оставката на Лозан Панов

Членовете на предишния Висш съдебен съвет поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Сред подписалите писмото, изпратено до кадровия орган, са Галя Георгиева, Димитър Узунова, Георги Колев, Незабравка Стоева, Ясен Тодоров. Подписали са се общо 11 бивши кадровици.

Те припомнят, че са предложили Лозан Панов за председател на ВКС с идеята, че са "избрали най-подходящия човек и юрист, който да обедини съдиите от цялата страна и да работи активно за авторитета на ВКС и на съдебната власт".

"Ние искахме ВКС да бъде ръководен от умен, силен, смел и достоен предсадател, от независим човек и магистрат", пишат те.

Според тях обаче времето показало, че са "допуснали голяма грешка".

"Г-н Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той практически е абдикирал", се казва още в писмото.

Според подписалите искането последният скандал (този за клипа - б.р., сниман в Съдебната палата) отново бил "породен от действията на техния избраник".

Затова те отправят призив към него - да прояви "смелост и да се реши на този личен акт" - оставка.

Писмото беше внесено като допълнителна точка на заседанието на Пленума на ВСС, твърди сайтът "Правен свят".

Източник: 24 часа