Свят

„Експресни погребения“ в Никарагуа прикриват реалните проблеми с коронавируса

  19.05.2020 16:01             
„Експресни погребения“ в Никарагуа прикриват реалните проблеми с коронавируса

Лекарите в Никарагуа предупреждават за наближаващо изостряне на епидемията от Ковид-19. Междувременно семейства от страната и опозицията обвиняват правителството на Даниел Ортега, че дава разпоредби за "експресни погребения", за да прикрие истината за броя на заразените.

Според здравното министерство в латиноамериканската страна са регистрирани едва 25 инфектирани и 8 смъртни случая, откакто на 19 март са поставени първите диагнози - данни, оспорвани от професионалисти и от неправителствените сдружения.

"Навлизаме във фаза на бързо разпространение на вируса на общностно ниво. Докато кривата продължава да расте експоненциално и болните се множат, положението ще става все по-хаотично", предупреждава епидемиологът Алваро Рамирес.

Гретел Солис, която оглавява Медицинската асоциация в Никарагуа, също говори за "общностно предаване" на болестта, разпространяваща се вече на местно равнище.

Никарагуа единствена сред страните в Централна Америка не предприе карантинни мерки, нито затвори границите си, нито пък спря заради пандемията учебните занятия. На 29 април правителството въведе все пак превантивни изисквания за хигиена и социална дистанция.

Същевременно в болниците расте притокът на пациенти с белодробни заболявания. Но болните, починали от "атипична пневмония", се погребват "експресно" в запечатани ковчези, без да се събират хора и без да има бдение за покойниците.

Особено тежко е положението в северозападната община Чинандега, смятана за огнище на епидемията в шестмилионната страна.

Полицаи и цивилни гардове са поставени да охраняват местните болници, за да възпрепятстват журналистите, желаещи да снимат или разпитват близките на пациентите.

"Тичане след катафалките"

Семействата на болните също не се допускат до тях - на близките на бившата местна футболна звезда Алберто Мендоса примерно бе забранено да идват на свиждане през всичките 11 дни от престоя му в болницата на град Чинандега, където той накрая почина.

Седемдесет и четиригодишният Мендоса бе приет за лечение на 2 май "с треска, кашлица и нещо в белите дробове", разказа за АФР съпругата му Консуело. Тя никога повече не видяла мъжа си. Щом починал, дали й три часа, за да подготви погребението. Успяла да дойде само една от дъщерите им.

Според смъртния акт Алберто Мендоса е умрял от "дихателна недостатъчност и атипична пневмония". Семейството обаче подозира, че причина за смъртта е Ковид-19.

Неправителствената организация "Обсерваторио сиудадано", която обобщава данни за ситуацията с подкрепата на гражданското общество, събра към 13 май сведения за 266 смъртни и 1270 подозрителни случая, главно в столицата Манагуа, а също така в южните и северозападните райони от страната.

"Семействата на починалите от Ковид-19 имат насреща си правителство, което ги лъже, издава им смъртни свидетелства, неотговарящи на медицинската истина", обвини наскоро властите Националната коалиция, платформа на движения от опозицията срещу президента Даниел Ортега.

"Опечалените са принудени да тичат след катафалките с ковчезите, за да разберат къде ще бъдат погребани близките им", а "полицията и военизираните части ги заплашват, за да не казват истината за причините за смъртта", добавя коалицията.

Вицепрезидентката Росарио Мурильо, съпруга на президента социалист, станал твърде оспорвана фигура след избухването на тежка политическа криза през април 2018 г., заклейми опозицията, организирала според нея очернителска кампания срещу властта.

Американският заместник-държавен секретар за Латинска Америка Майкъл Козак също изрази наскоро съмнения по повод официалните цифри, съобщавани от никарагуанското правителство.

Според пневмолога Карлос Куант много от лекарите "работят на сляпо", без точна диагноза поради недостига на тестове. Само здравното министерство е упълномощено да прави изследвания за Ковид-19, забранено е тестове да бъдат купувани от частни лица.

"Мнозина пациенти пристигат в болницата със симптоми, наподобяващи Ковид-19 и клинично, и по данни от рентгена, но нямаме достъп до тестове и много от тези случаи приключват с диагноза "атипична пневмония", обяснява специалистът, практикуващ в частна клиника.       

Източник: Дарик