България

Донорска ситуация по време на извънредното положение

  15.05.2020 08:34             
Донорска ситуация по време на извънредното положение

Една донорска ситуация е имало по време на извънредното положение. Това съобщи проф. Никола Владов пред бТВ.

Началникът на клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА съобщи, че тя не е могла да бъде реализирана у нас, защото тогава трансплантациите са били забранени. Органите са били предоставени на Евротрансплант, за да могат пациенти от други държави да имат шанс за живот. Проф. Владов със съжаление отбеляза, че до този момент ние не сме получавали органи от Евротрансплант. Едно от условията да се промени това е да имаме 10 донори на 1 млн. население годишно.

От днес вече трансплантациите са разрешени. Никой не може 100% да гарантира, че няма никакъв риск, каза проф. Владов. Той призна също, че COVID-19 може малко да забави процедурата, заради изчакването резултатите от PSR тестовете.

Проф. Никола Владов каза,  листата на чакащите не се увеличила значително по време на извънредното положение. Хората, чакащи бъбречна трансплантация са били на диализа, сърдечноболните пък са имали възможност да получават изкуствено сърце. Най-проблемни са били пациентите, чакащи чернодробна трансплантация.  Проф. Владов предупреди, че може да има известно забавяне на диагностиката на онкологични заболявания. Има хора, които са уплашени и не искат да се преглеждат в болници, които приемат пациенти с коронавирус, каза той.

monitor.bg