Здраве Лайфстайл

Ако сме карали COVID-19 без симптоми, може ли да се заразим отново

  18.05.2020 07:30             
Ако сме карали COVID-19 без симптоми, може ли да се заразим отново

Мерките се облекчават, много въпроси обаче остават. И дори са по-сериозни от преди, когато извънредното положение създаваше някаква сигурност.

Ще се върне ли вирусът под формата на втора вълна? Ще се връща ли всяка зима? Ако веднъж си го изкарал, ще боледуваш ли пак? Как ще управляваме вируса в дългосрочен план?

Имунната система е в основата на някои от най-важните въпроси за коронавируса. Проблемът е, че знаем много малко за нея.

Придобива ли се имунитет срещу коронавирус

Нашата имунна система е защитата на организма срещу инфекции и нейната работа е разделена на два вида дейност.
От една страна имунитет „скача“ в действие, веднага щом в тялото ни бъде открит чужд нашественик. Това е вродената имунна реакция, но тя не влияе на коронавируса.

Вместо това се нуждаем от адаптивния имунен отговор. Тоест от клетки, които произвеждат насочени антитела, които се прикрепят към вируса и го спират, както и от T-клетки, които атакуват заразените.

Действието на този адаптивен имунен отговор не се случва веднага. Проучванията предполагат, че са необходими около 10 дни, за да започнете да образувате антитела, които могат да се насочат към коронавируса.

Ако адаптивният имунен отговор е достатъчно мощен, тоест вие сте много болни, това може да остави траен спомен за инфекцията и да имате по-сериозна защита в бъдеще.

На учените все още не е известно дали хората, които имат само леки симптоми или изобщо нямат такива, ще развият достатъчен адаптивен имунен отговор, твърди Джеймс Галахър от BBC.

Колко дълго трае имунитетът
Паметта на имунната система е като нашата собствена - тя запомня ясно някои инфекции, но има навика да забравя други.

Морбилито е силно запомнящо се. След като изкараме морбили, ние имаме имунитет през целия си живот. Други вируси се „забравят“ лесно, поради което през една и съща зима децата многократно се заразяват понякога от един и същ респираторен вирус.

Новият коронавирус, наречен Sars-CoV-2, не ни е напълно познат, за да знаем колко дълго трае имунитетът, но има шест други човешки коронавируси, които могат да дадат представа.

Четири от тях дават симптомите на обикновената настинка и имунитетът е краткотраен. Проучванията показват, че някои пациенти могат да бъдат инфектирани отново в рамките на една година.
Но обикновената настинка като цяло е лека. Има още два проблемни коронавируса - тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS), при които антителата са открити няколко години по-късно.

„Въпросът не е дали дали ще придобиете имунитет, а колко време ще трае той“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия. И добавя: „Почти сигурно е, че няма да продължи цял живот. Въз основа на проучвания на антитела на SARS е възможно имунитетът да продължи само около една до две години, въпреки че това все още не е известно със сигурност."

Въпреки това, дори да не сте напълно имунизирани, е възможно втората инфекция да не е толкова тежка.

Може ли да се заразим втори път

Има сведения за хора, които, изглежда, са имали множество коронавирусни инфекции за кратък период от време. Някои специалисти твърдят, че хората наистина се заразяват повторно. Други обаче са на мнение, че вирусът преминава в „стелт“ режим в тялото, преди да се активира отново.

Възможно е това противоречие да идва от тестовете, които не са напълно достоверни.

Направен е опит с маймуни макаци, които са били заразени два пъти - веднъж за изграждане на имунен отговор и след три седмици по-късно - отново. Тези експерименти показват, че след такава бърза реинфекция животните не развиват симптоми.

Ако имам антитела, имунизиран ли съм
Няма гаранция за това. Затова и Световната здравна организация не одобрява варианта с паспортите, които някои държави въведоха. Идеята на тези паспорти е, ако преминете теста за антитела, да се считате за безопасен и да се върнете на работа. Това би било особено ценно за персонала в домовете за грижи или болниците, които влизат в контакт с хората, изложени на риск от развитие на тежки симптоми. Но при почти всеки пациент антителата се различават. Неутрализиращите антитела са тези, които се придържат към коронавируса и са в състояние да го спрат, заразявайки други клетки. Проучване на 175 възстановени пациенти в Китай показа, че 30% имат много ниски нива на тези неутрализиращи антитела. Друг проблем е, че само защото може да сте защитени от вашите антитела, това не означава, че все още не може да пипнете вируса и да го предадете на други хора около вас.

Източник: Мила.бг