България

Два варианта за затягане на мерките - германски и израелски

  14.05.2020 10:39             
Два варианта за затягане на мерките - германски и израелски

Два варианта за условия, при които противоепидемичните мерки да бъдат затегнати отново е предложил оперативният щаб на правителството, съобщи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Първият вариант е германски - при цяла седмица над 100 нови случая дневно на 100 000 население, отново се установяват строги режими, разказа той. Този вариант към българските пропорции обаче означавало да има 2700 нови случая за седмица, което било невъзможно за понасяне от здравната система.

Вторият вариант е израелският - при три последователни дни с повече от 100 нови заразени, обясни още Мутафчийски. Щабът е препоръчал на правителството да избере израелският вариант.

Засега все още разпространението на заразата в България е на клъстери, а не широко, обяви още шефът на оперативния щаб. Това и обяснявало защо в отделните дни има голяма разлика в броя на откритите нови случаи на COVID-19. Когато тестването се отдалечава от епицентъра на огнището, случаите намаляват, когато се изследват най-близките контактни са повече, обясни той на въпрос на "24 часа".

До момента целите на Националния оперативен щаб са изпълнени почти на 100% - няма голям брой заразени с коронавирус, болниците успяха да подготвят легла, лекарите бяха обучени, заяви още Мутафчийски.

"Имахме късмета, че хората в България са съзнателни. Искам да благодаря на всички, че спазваха и спазват мерките", каза още генералът.

Така той обясни и защо при вече 2100 заразени мерките се разхлабват, след като са наложени при много по-малко болни.

Тогава никой не знаеше какво е коронавирус, сега вече дори и малките деца спазват дистанция, избягват прегръдки и се пазят, мотивира се Мутафчийски.

Източник: 24 часа